Реклама / Ads
0| 33351 |06.04.2022 НОВИНИ

Само във Фрог: Герхард Шрьодер, арестуван в България през 1968 г. за кражба. Вербуван e от ДС и КГБ?

.
Владими Путин и Герхард Шрьодер
Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер е бил арестуван в България през далечната 1968 г. Като студент той е присъствал на Световния младежки фестивал в София. Точно тогава е бил прибран на топло от българската Държавна сигурност заради кражба, заедно с още един немски студент, разкрива пред Фрог човек от ДС, служил в службите още по онова време.
 

По думите на на нашия източник информацията му е била сведена лично от заместник-началника на VI управление на Държавна сигурност генерал Боян Велинов. По мнението на генерала после Шрьодер е бил вербуван от "съветските другари" от КГБ.

 

Ген. Боян Велинов от 1976 г. е заместник-началник на VI управление на Държавна сигурност. От 1987 г. е първи заместник-началник на VI управление на ДС. На 31 декември 1989 г. е уволнен поради пенсиониране. Три пъти е награждаван с орден „Народна република България“ – III степен, последния път за участие във Възродителния процес.

 

 

Преди време излезе сборника "ДС и Световния младежки фестивал 1968 г." на Комисията по досиетата. Документите в сборника демонстрират специалното внимание на българските служби за сигурност спрямо младежта и студентите като категория отворена към света и особено податлива на влияние и потенциален обект на „идеологическата диверсия на противника“ в лицето на чужди разузнавания.


Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе номиниран за член на надзорния съвет на руския концерн "Газпром". Социалдемократът Шрьодер, който бе начело на Германия между 1998 г. и 2005 година, е приятел на руския президент Владимир Путин. Навални го нарича "Чиракът на Путин!". Тойе заемал редица висши длъжности в руски компании. Миналото лято 77-годишният бивш политик бе избран за председател на надзорния съвет на държавния петролен концерн "Роснефт", председател е и на комитета на акционерите на проектната компания "Норд стрийм" (Nord Stream AG) и президент на борда на директорите на "Норд стрийм-2" (Nord Stream 2 AG.). Двата газопровода "Северен поток" свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море и са обект на редица критики и санкции.


Шрьодер така и не се дистанцира от руския президент Владимир Путин при нахлуването на Русия в Украйна. Припомняме, че срещу него е подадена жалба в прокуратурата в Хановер за участие в престъпления срещу човечеството. Тя е била препратена до Главния прокурор на Германия в Карлсруе.

 

Дали няма и други такива политици от висок ранг из Европа свързани и държани с компромати от Москва? ? Бог знае, колко са. Редно е да си зададем и отговорим на този въпрос.

 

Калин Джумайски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3037 |06.04.2022 Мъж се самозапали пред руското посолство в Букурещ . 0| 4204 |05.04.2022 Зеленски пред румънския парламент: Москва иска да окупира Одеса. След това има само една крачка до Молдова . 0| 5329 |04.04.2022 Русия поднови самолетните полети до 52 ”приятелски” държави . 0| 4133 |01.04.2022 Белгия: Русия заглушава сигналите за спътниково насочване на пътнически самолети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads