Реклама / Ads
25| 57087 |20.05.2019 ГЛАСЪТ

Само във Фрог: Жената до Гешев с чисто нов апартамент на безбожно ниска цена-240 евро/кв. м.

.
Иван Гешев вероятно се радва на придобивката на любимата си
Жената, която живее със зам.-главния прокурор Иван Гешев - Детелина Ханчева, си е купила чисто нов апартамент в София на безбожно ниска цена. Според нотариалния акт, с който Фрог нюз разполага, през декември 2014 г. за близо 86 кв. м. в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8, тя е броила 40 000 лева.
 

Това означава, че един квадратен метър от имота излиза 465 лв. или 234 евро. Проверка на цените на имотите в този район и период показва, че най-ниските пазарни цени варират между 800 и 900 евро за кв. м. Има още един много любопитен факт - цената на  въпросния апартамент е в пъти по-ниска дори от данъчната му оценка /виж подробностите по-долу/. Излиза, че с изгодната сделка Ханчева „слага в малкия си джоб“ всички  досегашни играчи, изплували в скандала  „Апартментгейт“. 

Сигурно се питате как е възможна такава ниска цена за чисто нов апартамент?!  Отговорът прозира от решение на една офшорна компания, която купува дяловете на фирма, собственост на Александър Ваклин, който е свидетел по делото „Иванчева“ , и неговия ортак - Марио Кръковски.

 

Вече писахме в предходна статия на Фрог  по темата, че две години след покупката на  апартамента, жената до Гешев си купава гараж, а след още една година и земята, на която е построен блока.  Имотите на Детелина Ханчева се намират на метри от бизнес-център „Илинден“, където пък се помещават всички  дружества на Ваклин, някои на Кръковски. Последният е съдружник с  Детелина Ханчева във фирма „Отеа“.

 

Ето и подробностите от новото разследване на Фрог:

Детелина Ханчева купува последователно от фирма „МС Консулт 2010“ ЕООД три имота. На 9 декември 2014 г., няколко дни преди рождения й ден,  е купено жилище. Според данните от имотния регистър, без общите части,  то е с площ 71,730  квадратни метра. Намира се на столичната ул. „Ген. Столетов“ 8. Също през декември, но две години по-късно, през 2016 г. към жилището е добавен и 18 кв. м. гараж. За следващия декември имуществото е окрупнено с 542 кв. м. поземлен имот, върху който е сградата с апартамента и гаража.  Фирмата продавач е инвеститор на проекта, който е завършен през 2014 година. Сградата е четири етажна, „с 12 апартамента, на парцел с голямо лице и тесни калкани“, както пише в описанието й.

 

Данъчната оценка на недвижимия имот  е  102 183,60 лева. Пазарната към този момент е около 150 000 лева.  Имотът обаче е продаден за 40 000 лева. Представляващия дружеството Мирослав Чергаров заявява, че сумата е изплатена по банков път.  В нотариалния акт от 2014 г. е записано, че апартаментът се състои от антре, коридор, дневна с кухненски бокс и трапезария, спалня, кабинет, баня с тоалетна и балкон. Като се добавят и 14 кв.м. идеални части от общите части, целия имот е записано, че е 85,77 кв. м. + 7 кв.м. мазе.


.
Снимка: Нотариален акт за покупката на имота.

 

Освен всички документи за право на собственост, в нотариалния акт е записано ,че е приложено и  решение на едноличния собственик на „МС Консулт 2010“ ЕООД от 09.12.2014 г. То е от същият ден, в който е подписан акта. Към този момент това решение следва да е взето от офшорната компания „Трансвю Холдинг Лимитид“, защото от 2012 до 2015 г. тя се води едноличен собственик на капитала. В редица документи се вижда, че офшорката е представлявана от Марио Кръковски - съдружник на Детелина Ханчева в "Отеа".


.
Снимка: Извадка от Търговския регистър

 

Както стана ясно от предишната ни публикация седалището на дружеството продавач е точно срещу този имот, на ул. „Ген. Столетов“ 11, в офис 12 на бизнес сградата „Илинден“.

 

Офшорката

Офшорната компания „Трансвю Холдинг лимитед“ е регистрирана на Сейшелите. Тя е представлявана или от Марио Кръковски или от Валентина Никова Исакова-Николова, която е управител на други фирми свързани с бизнесмена.

 

На 15 август 2012 г. Марио Кръковски и Александър Ваклин продават своите дялове от „МС Консулт 2009“ на същата офшорка - „Трансвю Холдинг лимитед“. 

 

При сделката с продажбата на имота на Ханчева „Трансвю Холдинг лимитед“ е едноличен собственик на фирмата продавач „МС Консулт 2010“.  На 31 януари 2019 г. , „МС Консулт 2010“,  сменя адреса  и управителя си.  Кръковски заема мястото на Валентина Никова Исакова-Николова, а адресът от офис 12 в "Илинден" на ул. "Ген Столетов" 11 се променя на "Стефан Стамболов 28.  Допуска се, че ротацията е направена с цел да се заличат обвързаностите между Ваклин и Кръковски.

 

Какво каза Ваклин

"Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11* - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред "Капитал", след като Фрог извади наяве техните обвързаности.

 

Ваклин не казва кой е вторият проект. Възможно ли е това да е сградата срещу тази, която споменава? Ако е тя, точно там Ханчева е собственик на парцела, апартамент и гараж.


.
.
Снимки: Съседството на двете сгради в момента; От изгледа на улицата в Гугъл от 2012 г.  се вижда, че един срещу друг са два строителни обекта. Единия е на „София Централ“, а инвеститор на втория е „МС Консулт 2010“.


Ваклин не казва нищо по въпроса, че фирмата, от която Ханчева купува имотите си „МС Консулт 2010“  ЕООД, до началото на 2019 г. е със седалище на ул. „Ген. Столетов“ 11, офис 12, а след това отива на „Стефан Стамболов“ 28.  От  2010 г. до 2016 г. седалището е в офис 15, където пък е била след това общата фирма на Ваклин и Кръковски.

 

Нито дума не споменава и за това, че общата му фирма с Марио Кръковски, която освен това е съвсем близка по наименование - „МС Консулт 2004“ ЕООД, е прехвърлена от двамата съдружници в нея (Ваклин и Кръковски), на трето лице през на 23 март 2018 г.  Седалището  на дружеството остава на  „Стефан Стамболов“ 28, но адресът за кореспонденция с НАП е на „Ген. Столетов“ 11, офис 15.  Пак да споменем, че в офис 16 е „Ваклин Груп“.

 

А двата офиса, които споменава (+гараж), все още стоят като непарична вноска в капитала на „М Консулт 95“, където Кръковски е управител. Според данните в търговския регистър, общата площ на офисите е близо 260 кв. м. + 16,5 за гаража са на стойност 189 500 лв.

 

Какво каза Гешев

Пред "Дневник", „Капитал“, „Медиапул“  и други медии, Иван  Гешев отказа да коментира "лични въпроси".

 

Малък детайл е, че за смяната на адреса на фирмата на Ханчева, от декларирания от Гешев имот във Волуяк на друг адрес в София, документите са подпечатани от нотариус в Севлиево (регистрирания при смяната нов дружествен договор в Търговския регистър например). А това, случайно или не, е родния град на сестрите Детелина и Нели Ханчеви. Втората, освен това, се появява като член на секционна избирателна комисия, представляващ „Атака“ в секционна избирателна комисия в града.

 

Интересно е, че Гешев не е питан за коментар на бизнеса на Александър Ваклин. От търговския регистър се вижда, че за всеки свой строителен проект той регистрира ново дружество с минимален капитал. В наименованието си новата фирма за специалната инвестиционна цел ,носи името на квартала.


.

 

Снимка: Извадка от Търговския регистър

 

Ето какво твърди прокуратурата** за т.нар. дружества със специална инвестиционна цел или още наричани SPV (special purpose vehicle): 

„… дружеството от типа SPV представлява дружество, което предприятието майка контролира и поддържа отделно от себе си. Компанията майка след това прехвърля активи, най-често недвижими имоти, на SPV дружеството, като по този начин се изолира активите от себе си. След това, имотът се ипотекира, за да се наберат повече капитали за дружеството-майка, създавайки определени количества обезпечен дълг. Инвеститорите дават на заем пари на самото SPV като част от ипотечната структура, и интересът се обръща към тях, към тяхната собствена способност да генерират паричните потоци. Причината за изграждането на тази структура е, че тя дава възможност на дружеството майка да получи капитал с ниски лихвени проценти, при предпоставката, че дългът е с нисък риск за SPV инвеститорите. {…} Обикновено SPV дружеството запазва своята идентичност като структура, избягваща несъстоятелността не само чрез прехвърляне на активи от дружеството майка, но и чрез редица разпоредби, които намаляват вероятността от фалит. Например, често пъти условията на учредяване на SPV дружеството ще включват формално изискване за фактическа отделеност, включващо поддържане и управление на отделни дългове, операции, търговски книги и други задължения. Друг типичен атрибут е изискване за един или повече независими директори в борда. В резултат на такава разпоредба, най-малко един член на управителния съвет на SPV дружеството не трябва да бъде и член на борда на дружеството-майка, нито може този директор да има всякакви материална принадлежност със самото дружество майка. Тези условия гарантират, че директорът има в предвид при вземането на решения най-добрите интереси по отношение самото SPV дружество и неговите инвеститори“. 

 

.
Снимка: При Ваклин всички дружества са на едно място, имат един и същ управител и са еднолична собственост - или на Александър Ваклин, или на съпругата му Полина Ваклин.

 

 

Екип Фрог Нюз

 

 

----

* Грешката в името на улицата е на самия Ваклин

** При внасянето на обвинителният акт по „Делото КТБ“,  прокуратурата разпространи прессъобщение от 155 страници, откъдето е този текст.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 119123 |16.05.2019 Само във Фрог: Жената до Гешев е съдружник с ортака на Ваклин . 9| 18843 |20.03.2019 1 . 13| 13953 |29.01.2019 Само бой и обвинения не стигат, трябват и глоби по 22 милиона . 2| 8352 |25.12.2018 Бял сняг ще има само във градините, където са играели деца. Малко поезия…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads