Реклама / Ads
3| 7873 |19.07.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Млади и образовани гласуват за референдума на Слави

.
Слави Трифонов
Млади и образовани са хората, които в най-голяма степен искат да подкрепят референдума на Слави Трифонов и неговия екип. Това сочи социологическо проучване на международната агенция TNS opinion, за което Фрог нюз първи ви информира.
 
Според него Слави Трифонов бие всеки, ако се кандидатира за президент. С голяма преднина излиза и пред политическите формации на парламентарни избори, включително и ГЕРБ. Новината предизвика огромен интерес, съдейки по читаемостта. Социолози пък заявиха, че тв водещият е социологически фактор, за който обаче не се говори открито. Признаха, че резултатите трябва да се приемат сериозно, тъй като международната агенция, извършила проучването, се счита за най-уважаваната в бранша.

Според TNS opinion, националното представително изследване е направено стандартно по телефона с 1000 респонденти на възраст над 18 г. Целта е била да се разберат нагласите на хората, както към референдума, така и към парламентарните и президентски избори. Анкетираните са избрани на случаен принцип. Работата на терен е проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г. За редица въпроси хората били помолени да използват скала на вероятност от „0” до „10”, където „0” означава много малко вероятно и „10” много вероятно, обясниха от агенцията.

Основният извод от допитването е, че 58% от респондентите смятат да гласуват на референдума. Повече от половината заявяват, че ще гласуват с „да” на всеки от 6-те въпроса, които ще бъдат зададени. Оказва се, че голяма част от хората-86% са добре запознати с референдума, иницииран от Слави. 90 на сто от тях са с най-високо ниво на образование. Вижте какви са нагласите на анкетираните за отделните въпроси:

- 94% са „за” броят на народните представители да бъде намален на 120 души

- 77% са „за” депутатите да бъдат избирани с мажоритарна избирателна система

- 76% са „за” намаляване на субсидията на политическите партии на 1 лв.

- 72% са „за” полицейските шефове и началниците на районните управления да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура.

- 70% са „за” дистанционното гласуване по електронен път

- 67% са „за” задължителното гласуване на избори и референдуми

В изследването има и много любопитни неща. Оказва се, че мъжете в по-голяма степен биха подкрепили Трифонов за президент, в сравнение с жените. Съотношението между тях е 37% срещу 34% в полза на силната част от обществото. Районите, които в най-голяма степен му симпатизират са цяла Северна и Югоизточна България. Най-малка подкрепа се очаква да дойде от общините в Югозападната част на страната.

Вижте повече по темата ТУК
и ТУК
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12329 |19.07.2016 Полк. Ненков за ФРОГ: БГ-ракети срещу Истанбул? Луда работа! . 1| 19861 |19.07.2016 Октай за Фрог: 300 000 български изселници в Турция готови да се приберат у нас . 3| 10013 |19.07.2016 Е. Славкова за Фрог: ЦРУ клати властта на Ердоган чрез Гюлен - той действа и у нас . 1| 6430 |19.07.2016 Р. Кънчев за Фрог: Часове преди опита за преврат Борисов говореше, сякаш знае какво ще стане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads