Реклама / Ads
15| 16032 |18.06.2019 НОВИНИ

Само във Фрог: Поне шестима се спрягат за бъдещ главен прокурор, вижте кои са те

.
Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Шестима души усилено се спрягат за бъдещ главен прокурор. Сред тях са и трима от заместниците на сегашния обвинител №1 Сотир Цацаров, научи Фрог нюз от политици в НС.
 

Те са категорични, че задкулисните совалки са в ход, а едновременно с това е започнала „обработката“ на членове на ВСС кого да подкрепят. Според тях водеща роля при избора ще имат две фигури- депутатът от ДПС Делян Пеевски, както и самият Цацаров, който пряко ще участва в гласуването.

 

Депутати сочат Пенка Богданова като една от възможните кандидатури. Наскоро тя беше отстранена от позицията й на заместник на Цацаров по негово предложение. Не се изключва вероятността това да е една игра по много причини. Първата е, че Богданова до този момент е смятана за най-верния човек до Сотир Цацаров. В неформални разговори е сочена за негова дясна ръка. Предполага се, че именно по тази причина делата с огромен обществен отзвук като КТБ и „Костинброд“, са били поверени именно на нея. Странно изглежда на магистратите фактът Богданова и Цацаров да са неразделни 6 години, а чак на 7-та той да заяви, че я маха, защото не можела да работи в екип. Другото, което боде очите е и това, че ВСС единодушно гласува за нейното махане. Няма нито един от кадровиците на Темида, който да има друго мнение. Все още се коментира и малката, но съществена подробност, че само Пенка Богданова си е позволявала да нарича главния прокурор-Сотире.






Името на другия заместник на Цацаров- Мария Шишкова също се джурка сред номинациите като при тотото. Тя е била редови съдия в окръжен съд в Пловдив, докато Цацаров е бил нейн административен ръководител. Коментира се, че тя може да бъде предложена само заради това, че името й не е било замесвано в скандали.

 

Слухове за бъдещ обвинител има и за още един човек от екипа на сегашния главен прокурор. Това е началника на международния отдел Цветомир Йосифов. Юристи припомнят, че от този отдел през 2013 г. се изпраща искане до Швейцария да се разкрият банковите сметки на бившия влиятелен функционер от ДПС Христо Бисеров. Чуждата държава се съгласява, но при условие, че се предоставят конкретни подробности относно търсената информация. От българска страна това не се прави, като делото срещу Бисеров се вкарва в съда без данните от Швейцария, допълват наши източници. Припомняме ви, че съдът прекрати делото срещу Бисеров за пране на пари, а по други обвинения бе напълно оправдан на три инстанции.

 

Бившият шеф на окръжна прокуратура – Разград и настоящ член на ВСС Огнян Дамянов също може да наследи Сотир Цацаров, коментират в политическите среди. Името му нашумя през 2010 г., когато НПО-та поискаха ВСС да провери Дамянов за нерегламентирани контакти и търговия с влияние заради това, че е бил засечен да ходи на лов с президента Георги Първанов и други политически лица.






В средите на МВР също се правят догадки за властелина на прокуратурата. Полицаите спрягат само едно име-това на говорителя Румяна Арнаудова. В НС не крият, че зам.главният прокурор Иван Гешев е фаворит за ДПС и лично на Делян Пеевски. През последният месец се коментира, че членове на ВСС са били "посъветвани" да дадат гласа си именно за него. Поне на този етап от „играта“ е изкаран шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който преди да се разрази сандала с апартаментите, балконите и терасите, се считаше за любимец на ГЕРБ. Няма коментари и относно евентуална номинация на шефа на НслС Борислав Сарафов.

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11681 |18.06.2019 Софтуерен експерт за Фрог: Имаме вече суперкомпютър, който събира прах . 0| 4261 |18.06.2019 А. Борисов: Лоша координация е най-вероятната причина за турбуленцията на БГ самолета . 8| 5553 |18.06.2019 Велизар Шаламанов: F-16 ще донесе ползи не само в армията, но и извън нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads