Реклама / Ads
25| 14167 |06.02.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Защо народът носи ген. Тотомиров на ръце?

.
Цветан Тотомиров
Тези дни от думите на президента Петър Стоянов стана ясно, че Добрев и Първанов излъгали, че върнали мандата на срещата при него на 4 февруари 1997 г. Това станало по-късно - по време на Консултативния съвет по национална сигурност. Пръв новината на протестиращите, които чакали и пред президенството, съобщил началникът на ГЩ на БА по онова време ген. Цветан Тотомиров, научи Фрог.
 
Хората извикали "Ура!", - научавайки новината. Вдигнали генерала на ръце и го понесли през площада с възгласите: "Армията е с нас". Така България тръгна към  нови избори.

Предлагаме ви разказа на адютанта на ген. Тотомиров , тогава подполковник Владко Владов, който той публикува във Фейсбук:

"От 10.01.1997 г. до 04.02.1997 г. напрежението, натоварването и умората в ръководството на ГЩ на БА и особено при ген. полк. Тотомиров беше до краен предел.

Работният ден започваше в 06.00 часа и завършваше около 24.00. Войската в казармите през зимните месеци на 97-ма вече получаваше лоша храна, отоплението почти липсваше, напрежението и недоволството от улицата чрез приятели и роднини се прокарваше в поделенията с цел неподчинение. Имаше реална опасност отделни войници или групи от тях да извършат провокации вътре в казармите и навън, напускайки с оръжие или боеприпаси. Към командирите летяха ежедневно разпоредителни документи от ръководството на ГЩ, за да се запази реда и дисциплината.

Армията, съгласно приетия преди по-малко от две години ЗОВС, нямаше право да се намесва във всякакви граждански процеси.

Сутринта на 04.02.1997 началникът на ГЩ на БА ген. полк. Тотомиров и аз като негов адютант, влязохме в сградата на администрацията на президента за участие в КСНС.

С началото на Съвета на Ларгото, площада и страничните улици започнаха да се стичат недоволни, измръзнали, изнервени и очакващи новини тълпи от народ, които на няколко пъти се опитаха да атакуват сградата. Момчетата от НСО, преживяли атаката и превземането на парламента, бяха готови на всичко за да запазят сградата и заседаващите.Беше организирано аварийно извеждане през различен от главния вход-изход.

КСНС завърши, ген. полковник Цветан Тотомиров хладнокръвно попита: „Каква е обстановката навън…”. Отговорих: „Навън е сложно, тълпата е готова на саморазправа, имаме два варианта за напускане. Единия-резервен изход, другия-главния вход”. Генералът отсече: „Армията е на народа. Влязохме през главния, излизаме през главния!”.

Признавам си, вратата се отваря навън и заради тълпата трудно се справихме. Но те, хората, искаха да знаят какво се е случило вътре. Ние бяхме първите носители на новината. Всички крещяха: „ Дадоха ли мандата”. Генерал Тотомиров отговори, в неговия спокоен стил, „Да мандатът е върнат”. Народът извика „Ура”, вдигна го на ръце, викаше „Армията е с нас” и тълпата го носи над множеството до площада пред БНБ. А подскачащи млади журналисти ме питаха: „Какъв е този с униформата. Кой е този офицер.? Той беше ли вътре? Не ни ли мами.?”. Отговарях им пълно, точно и ясно, за да напишат правилно, кой е униформеният, носен с толкова народна любов от тълпата."

В момента във Фейсбук е създадена група, която предлага генерал Тотомиров за президент на България за следващите избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5495 |06.02.2015 Самоуби се бившият прокурор на Несебър Мариян Чернаев . 21| 4957 |06.02.2015 Мерджанов: Защо Светлозар Лазаров да не остане на поста си? . 25| 10735 |05.02.2015 Р. Гечев пред Фрог: Скандално! Всички, без БСП, са срещу родното производство . 9| 7708 |04.02.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Мутризира се адвокатската професия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads