Реклама / Ads
0| 3990 |24.02.2022 НОВИНИ

Санкции на ЕС: С ”масови и тежки последици“ за Русия

.
Евролидерите се разбраха за “масивни” санкции върху икономиката, финансите и транспортния сектор на Русия. Това се случи след срещата на върха в Брюксел, провела се извънредно днес след инвазията на Русия в Украйна. Не е ясно дали санкциите ще включват изключването на Русия от системата SWIFT. Темата не бе поставена и от САЩ, защото има разминаване в Брюксел поради опасенията, че Европа също ще пострада от подобен ход.
 

Европа призовава Русия да прекрати агресивните си действия. Те се определят от Запада като "несправедливи", "хладнокръвни" и "незаконни".

 

По време на извънредна среща на върха в четвъртък за осъждане на инвазията в Украйна, лидерите на 27-те страни членки одобриха наказателни мерки срещу финансовия, енергийния и транспортния сектор на Русия и ограниченията върху износа и финансирането. Те също така добавиха още руски лица към предишния си списък със санкции.

 

Санкциите трябва да бъдат законно одобрени и публикувани, преди да влязат в сила.

 

Документът на Европейския съвет включва 11 точки.

 

 

Тези санкции обхващат финансовия сектор, енергийния и транспортния сектор, стоките с двойна употреба, както и експортния контрол и финансирането на износа, визовата политика, допълнителните списъци на руски физически лица и нови критерии за включване в списъка.

 

“Европейският съвет осъжда най-категорично непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. С незаконните си военни действия Русия грубо нарушава международното право и принципите на Устава на ООН и подкопава европейската и световна сигурност и стабилност. Европейският съвет подчертава, че това включва правото на Украйна да избира собствената си съдба. Русия носи пълна отговорност за този акт на агресия и всички разрушения и загуби на живот, които ще причини. То ще носи отговорност за действията си”, се посочва в документа. 

 

Европейският съвет призовава Русия и подкрепяните от Русия въоръжени формирования да спазват международното хуманитарно право и да спрат своята кампания за дезинформация и кибератаки.

 

Европейският съвет призовава за спешна подготовка и приемане на допълнителен пакет от индивидуални и икономически санкции, който ще обхване и Беларус.

 

ФрогНюз припомня, че по-рано днес сурови санкции обявиха от САЩ, Канада и Великобритания. Те засягат руски банки и техните активи, както и членове на руския елит. Засегната е банката VTB.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4952 |24.02.2022 Байдън обяви санкциите за Русия. САЩ замразяват активите на VTB . 0| 3083 |24.02.2022 Канада удря със санкции руснаци, банки и организации в Москва . 8| 3437 |24.02.2022 Случайност? Война в Украйна, санкции и стоп на „Северен поток 2“, а Путин обсъжда „Пакистански поток“ . 15| 3720 |24.02.2022 Русия се закани да реагира огледално на санкциите на Европа и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads