Реклама / Ads
0| 4927 |24.02.2022 НОВИНИ

Байдън обяви санкциите за Русия. САЩ замразяват активите на VTB

.
Суров пакет от икономически санкции спрямо Русия обяви американския държавен глава Джо Байдън. Те са насочени към големи банки - санкционирана ще е втората най-голяма банка в Русия - VTB. Тя влезе и в санкционния списък на Великобритания, обявен от премиера Борис Джонсън по-рано днес. САЩ ще замрази всички активи на руските банки в САЩ. Заедно те държат в активи един трилион долара.
 

"Брутална атака без нужда, без оправдание. Това е военна атака. Путин планира това от месеци. Десетки хиляди военни, запаси от кръв, полеви болници бяха разположени. Това бе достатъчно показателно за намеренията му. Месеци наред предупреждавахме, че това ще се случи. Видяхме театър в Москва колко безпочвени са тези предупреждения и лъжи, че Украйна използва химически оръжия, провежда геноцид. За това не са представени доказателства.Путин обяви своята война и за секунди започнаха обстрели. Бяхме прозрачни със света, споделихме доказателства за намеренията на Кремъл, за да няма объркване или прикриване на намеренията на Путин. Той е агресор, той избра тази война и ще носи последствия за това", категоричен бе президента Байдън. 

 

Обект на санкциите ще бъдат и представители на елита в Русия. По думите на Байдън това са хора, които персонално са натрупали дивиденти от режима на Кремъл и трябва да споделят последствията.


"Санкциите ще нанесат сериозни последствия за Русия както незабавно, така и във времето. Искам да към ясен - Вашингтон не прави това сам. От месеци се обединяваме с партньори и така заедно събрахме над 50% от световната икономика, за да има съвместен отговор. Ще намалим възможностите на Русия да осъществява бизнес с американски долари, японски йени, евро. Ще й попречим да участва в технологичната надпревара на 21 век", категоричен бе американският президент. 

 

Все още обаче няма категоричност по отношение изключването на Русия от системата SWIFT. Колебанията на САЩ идват поради опасения, че този ход може да има и огромни последици за Европа и други западни икономики.

 

"Това винаги е опция, но в момента не е позицията, която останалата част от Европа иска да заеме", отговори Байдън на журналистически въпрос.

 

Президентът Байдън повтори, че американските сили "не са и няма да бъдат ангажирани" в конфликта с Русия в Украйна.

 

"Нашите сили не отиват в Европа, за да се бият в Украйна, а да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на изток. Съединените щати ще защитават всеки сантиметър от територия на НАТО с пълната сила на американската мощ“, увери Байдън.

 

Байдън добавя, че вярва, че НАТО е по-обединено от всякога и че "няма съмнение" САЩ и другите страни от НАТО ще изпълнят своите договорни ангажименти.

 

Хиляди сухопътни и други сили на САЩ са разположени в страни от НАТО в Източна Европа, които се чувстват застрашени от Русия, включително Латвия, Естония и Литва в Балтийско море, както и Полша и Румъния.

 

Байдън обяви още, че САЩ работи в тясно сътрудничество с големи страни, производители и потребители на петрол, за да се подсигурят глобалните енергийни доставки. Работи се активно, за да се осигурят колективни изпускания от техните стратегически петролни резерви, а Вашингтон ще пусне допълнителни барели петрол от американския стратегически петролен резерв, ако условията са оправдани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3703 |24.02.2022 Русия се закани да реагира огледално на санкциите на Европа и САЩ . 9| 3113 |24.02.2022 Лидерът на ”Възраждане” против санкциите срещу Русия или Украйна . 1| 2896 |24.02.2022 В Луганска област обявиха евакуация . 7| 3151 |24.02.2022 Австралийският премиер нарече инвазията „брутална”. Обяви нови санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads