Реклама / Ads
1| 2551 |04.05.2023 НОВИНИ

В Сърбия има утвърдена култура на притежаване на оръжие. Какво казват законите?

.
Източник: личен архив
Сърбия, където ученик откри стрелба по свои съученици, има утвърдена култура на притежаване на оръжие, особено в селските региони, но също и стриктни закони за контрол на оръжието.
 

Ройтерс обобщава какви са законите за притежаване на оръжие в страната, предава БТА.

 

Западните Балкани са залети със стотици хиляди незаконни оръжия след войните през 90-те години на миналия век в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, където сърбите воюваха с други етнически групи, съставящи по това време Социалистическа федеративна република Югославия.

 

Тогавашните сръбски власти насърчаваха националистическата политика и използваха медиите, за да представят военни престъпници и фигури от подземния свят като герои и защитници на сръбската територия, отбелязва Ройтерс. Десетки хора бяха убити в престрелки в мафиотски стил през 90-те години.

 

Десетки хиляди незаконни огнестрелни оръжия бяха предадени или регистрирани в периода на амнистия. Сърбия обаче все още се нарежда на трето място след САЩ и Йемен със средно 39 огнестрелни оръжия на 100 човека, заедно с  Черна гора, която също бе част от бивша Югославия, според проучване на „Small Arms Survey“ от 2018 г.

Ловът е широко разпространен в Сърбия като 78 000 човека имат разрешителни  за ловно оръжие от общо 6,6 милиона население. Много хора имат оръжие в домовете си поколения наред.

 

Масовите стрелби все пак се случват сравнително рядко.

 

Лица над 18 години могат да притежават огнестрелно оръжие само с позволение, издадено след подробна полицейска проверка. Наличието на медицинско удостоверение също е задължително и трябва да се подновява на всеки пет години.

Законните притежатели на огнестрелно оръжие не трябва да имат криминално досие, психически разстройства, да употребяват алкохол или незаконни вещества, огнестрелното оръжие трябва да бъде съхранявано заключено в специален шкаф за оръжие. Оръжието може да бъде конфискувано от собственика, ако бъде решено, че той не се отнася достатъчно отговорно към него.

 

Притежателите на оръжие са задължени да преминат обучителен курс и да отговорят на въпросник върху закона за притежание на оръжие.

 

Разрешителното за притежание на огнестрелно оръжие не е разрешително за носене на оръжието навсякъде извън дома. Трудно е да се получи разрешително за носене на оръжие.

 

В най-смъртоносната престрелка в Сърбия след 90-те години Любиша Богданович уби 14 човека в село Велика Иванца, Централна Сърбия, през 2013 г. преди да се самоубие.

 

Никола Радосавлевич уби девет души и рани петима в село Ябуковац, Източна Сърбия, на 27 юли 2007 г. Той е настанен в институция за психично болни.

 

Раде Сефер уби шестима гости на сватбата на сина си в град Сента в Северна Сърбия през 2015 г. и е убит на място от друг човек със стол. Една година по-късно, Синиша Златич уби петима души с автомат в кафене в град Зитисте, Северна Сърбия, преди да бъде арестуван и осъден.

 

Всички тези извършители са били възрастни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2681 |04.05.2023 Държавният секретар на САЩ: В мислите си сме с народа на Сърбия . 0| 2650 |03.05.2023 Няма пострадали български деца при нападението в Белград увери посланикът ни в Сърбия . 0| 2732 |28.04.2023 Лилия Абаджиева: Политиците говорят за грижа за културата само по време на предизборна кампания . 3| 2692 |28.04.2023 Вучич: Искаме близки отношения с НАТО, но Сърбия ще има военно неутрална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads