Реклама / Ads
5| 3243 |05.11.2021 НОВИНИ

В Сърбия построиха три нови болници за Ковид и те вече са пълни

.
Сърбия
В Сърбия построиха три нови болници за Ковид и те вече са пълни с пациенти. Страната е една от първите, която започна да се ваксинира, припомня специалният пратеник на БНТ в Сърбия Мария Чернева. Още през февруари съседите ни започнаха да се ваксинират с Пфайзер, малко по-късно получиха китайски и руски ваксини ”Спутник”.
 

В момента имат всякакви видове ваксини и нивото им на ваксинация достига 56%. Въпреки това епидемията има катастрофални размери, обясни д-р Предраг Кон, главният епидемиолог и член на кризисния щаб на Сърбия.


Вече четвърта седмица новозаразените на ден достигат 6 хиляди. На този фон мерките са доста семпли. Сертификат за ваксиниране се изисква само в заведенията, при това след 22 часа. Вчера кризисният щаб реши, че заведенията трябва да изискват сертификат след 20 часа.


"Новият вариант показва, че ефективността на ваксината против вируса пада, но не само заради вируса, имунитетът също пада във времето. Промяната на вируса, създаването на нови варианти и факта, че не се създава траен имунитет, налага ваксинацията да се удължава", заяви д-р Предраг Кон.


Той допълни, че започва да се проявява и повторното заразяване, реинфекцията на онези, които са минали през вируса.


"Ние сме мислили, че са трайно имунизирани, но от тях 10 % отново се заразяват", допълни д-р Кон.


Причината за откриването на COVID болница преди 1 година е големият брой новозаразени на дневно ниво. Тогава те бяха около 8 хиляди и практически възможностите на всички болници, които не бяха специализирани в лекуването на COVID нямаха повече възможности да приемат толкова голям брой болни, разказва д-р Татяна Аджич - директор на COVID болницата в Батайница.


"Това беше причината да бъде направена тази болница, която беше изградена само за 4 месеца, където за изграждането ѝ денонощно работиха по 500 човека. Това е най-голямата COVID болница в Европа в нея има 930 легла, така че 930 човека болни лежат в нея. Те са разделени в две отделения на полуинтензивни и интензивни", каза д-р Аджич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2925 |05.11.2021 166 нови жертви на COVID-19, 8372 души са в болница . 1| 3007 |04.11.2021 Добра новина: 1290 кучета от приютите в София откриха своя дом . 4| 5907 |04.11.2021 Стефан Янев: Надявам се, че днес ще имаме добри новини . 5| 2974 |04.11.2021 Спират плановия прием в болниците от днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads