Реклама / Ads
6| 4532 |24.07.2024 НОВИНИ

Саркофаг "изплува" на плажа в "Св. св. Константин и Елена"

.
Източник: МВР
Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен предмет - на вид античен саркофаг.
 

След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Константин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е насочен полицейски екип за запазване на района около движимата културна ценност, съобщиха от Министерството на вътрешните работи, съобщи БНР.





Извършен е оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата.

 

Според мнението на експертите при първоначалния оглед, културната ценност – саркофаг без капак, е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и др.


С помощта на служители при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на население" във Варна и тежка техника артефактът е транспортиран в Археологически музей Варна.

По-късно стана ясно, че откритият предмет - долна част от саркофаг, е автентичен, вероятно от II – III в. сл. Хр, като реставраторите в Археологическия музей в морската столица вече работят по съхраняването му. 

 

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство.


Областната дирекция на МВР във Варна разследва как е попаднала на плажната ивица и кой е собственик на културната ценност.

 

"Върху саркофага имаше един мраморен плот, а паметникът вероятно е бил подготвен да бъде използван за маса или барплот. Впоследствие той е бил боядисан със съвременна фасадна боя", коментира за Радио Варна доц. Мария Манолова-Войкова от Археологическия музей във Варна.





Тя допълни, че по всяка вероятност саркофагът е бил внесен в нашия район от Централна Северна България или Северозападна България. 

 

Реставраторите ще го почистят и ще отстранят боята по него:

 

"Това е един прекрасен паметник от археологическа гледна точка. Той е в едно много добро състояние", допълни доц. Мария Манолова-Войкова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2204 |24.07.2024 Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите . 11| 2320 |24.07.2024 Еврокомисията за България: Няма напредък, гарантиращ достатъчно на брой окончателни присъди за корупция . 13| 5357 |24.07.2024 Атентат в Москва: Взривиха колата на руски командир, откъснаха му краката . 4| 3479 |24.07.2024 Д-р Боряна Холевич разкри пред ФрогНюз как ежедневно ощетяват пациенти с ТЕЛК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads