Реклама / Ads
2| 2167 |31.07.2024 НОВИНИ

"Със 7-месечно бебе вкъщи. Писна ми!". Жители на с. Драганово на протест заради безводие

.
Източник: bTV
Над 100 жители на горнооряховското село Драганово излязоха на протест. Повод за недоволството е водният режим в селото и лошото качество на водата. За 15 минути в ранните часове на деня протестиращите блокираха пътя за Горна Оряховица и настояха за спешно решаване на проблема от страна на държавата. 
 

„Със 7-месечно бебе вкъщи. Писна ми всеки ден една и съща работа. Няма вода сутрин и вечер. Сутрин поне до обяд няма“, каза Максим Георгиев, жител на село Драганово, предаде bTV.





„Искаме да има вода, няма, то всеки ден е в режим“, каза друг жител на селото - Диана Димитрова.

 

„Проблемът с водоподаването в селото е от близо 50 години. За решаването му има одобрен протект пред МРРД за нов водопровод, но финансиране няма“, категорична е инж. Анелия Христова, зам.кмет на Горна Оряховица. 
 

„Около 17 милиона е, на 2 етапа, всеки етап е по 8 милиона и половина. Той е за подмяна на напорния водопровод и водопроводните клонове по улиците. Проектът е одобрен през юли 2023 година, но проблемът в с. Драганово не е от вчера и днес, той е от 15 години и не намира все още решение“, допълва още Христова.

 
Друг повод за недоволството е предвиден от агенция „Пътна инфрастуктура“ ремонт на пътя под който минава довеждащия водопровод за Драганово. Местните са категорични, че ако преди да се направи ремонт на пътя не се подмени водопровода, нов водопровод няма да имат поне в близките 20 години.


„Навсякъде в държавата, където се асфалтира трябва преди това първо да се подмненят тръбите под самия път“, казва Николай Николов.

 

„Договорката на общината е да започне от Горна Оряховица ремонта поетапно. Те са около 40 км и няма как да се случи наведнъж. И дори и да стигнем до табелата Драганово ние няма как да си позволим преди да се смени водопровода да асфалтираме пътя“, допълва Анелия Христова.





„Дотогава ще се търси финансиране и най-вероятно ще има финансиране. Както знаете проектът е готов, разделен е на 2, има разрешение за строеж, така че… Надявам се съвсем скоро да се намери решение на проблема, да се намери финансиране и да се изпълни първо водопровода, после асфалтирането“, категоричен е Илиян Илиев, директор на ВиК „Йовковци“.

 

В с. Драганово живеят 1900 души, но лятно време те достигат 3000.

 

Всяка година в района има протести заради безводието, тъй като водопреносната мрежата е стара и дава почти ежедневни аварии. Хората са категорични, че протестите ще продължат докато дългогодишният проблем не бъде решен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2135 |31.07.2024 Убит е политическият ръководител на Хамас Исмаил Хания . 24| 9068 |31.07.2024 Наемници в БПЦ подкараха крайцера „Аврора“ по Сена, вместо да са при пожарите и жертвите на насилие (Специално приложение за путинолюбци) . 0| 2181 |31.07.2024 Синоптикът Анастасия Стойчева: Пожарите на границата вече се виждат от Космоса . 11| 4403 |31.07.2024 Д-р Шишков с тревога и гняв: Осакатяват пациентите с операции само заради пари от касата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads