Реклама / Ads
4| 4787 |19.02.2015 НОВИНИ

САС праща в затвора Вальо Топлото за 3 г.

.
Валентин Димитров Източник: Булфото
Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост.
 

Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Галина Захарова, докладчик Невена Грозева и Пламен Дацов призна Димитров за виновен, но измени присъдата на градския съд, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел Софийският градски съд (СГС). Както първата инстанция, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Апелативният съд обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е малко - над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на "Топлофикация"-София.

 

Въпреки промените в обвинението, апелативните съдии смятат, че Валентин Димитров трябва да получи ефективно наказание и то дори би трябвало да е повече от 3 години затвор, каквото му е наложил СГС, като е приел, че надделяват смекчаващите вината обстоятелства. САС приема точно обратното - че превес имат отегчаващите вината на Димитров обстоятелства, като цитира размера на разпиляно имущество, тригодишния период, през който е извършвано престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали. Апелативната инстанция обаче не завишава размера на наказанието на Димитров заради продължителния период, минал от извършване на престъплението през 2003-2006 г., съобщава „Правен свят”. САС подчертава, че в "последните години в съдебната практиката се налага становището за необходимост от компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права, докато спрямо него е водено наказателно производство, чрез определяне на по-малко наказание, като в нередки случаи изминалият период от време се интерпретира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, което предопределя приложението на чл. 55 от НК."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5227 |19.02.2015 Лекарка от ТЕЛК в затвора за 6 години . 2| 4461 |18.02.2015 Борисов за свлачищата: Господ ни праща предупреждение . 23| 5000 |16.02.2015 Каролев: Време е политици да влязат в затвора . 10| 5179 |02.02.2015 Корумпиран румънски съдия за 22 години в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads