Реклама / Ads
36| 5851 |17.11.2022 НОВИНИ

Със законопроект ДБ иска премахване на всички комунистически символи

.
Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. ”Демократична България” предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са ”свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа”.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.


Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст: "Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."


При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.


Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.


За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2584 |17.11.2022 ГЕРБ иска Радев да свика КСНС за въглищните централи . 0| 2781 |17.11.2022 Седми ден търсят Сашко! Доброволци искат разговор с бащата, съмняват се, че крие нещо . 5| 2520 |16.11.2022 Украйна иска достъп до мястото на експлозията в Източна Полша . 7| 2670 |16.11.2022 Енергийният министър Христов: Молдова поиска ток от нас, скоро и Украйна може да го стори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads