Реклама / Ads
16| 3693 |29.03.2023 НОВИНИ

САЩ за пръв път се обявиха за специален трибунал за ”агресия” срещу Украйна

.
Съединените щати за пръв път недвусмислено потвърдиха подкрепата си за създаването на специален трибунал за престъплението ”агресия” срещу Украйна. Говорителят на Държавния департамент Бет Ван Шаак обясни, че моделът на такъв съд е избран след анализ на различни варианти. Предпочитаният от САЩ е ”интернационализиран национален съд”.
 

"Вярваме, че този Специален трибунал трябва да е с основа във вътрешната съдебна система на Украйна, тъй като това ще осигури най-ясния път към създаването на нов трибунал и ще увеличи максимално шансовете ни за постигане на значима отчетност", каза говорител на Държавния департамент.


Това, по думите му, би улеснило "по-широката трансрегионална международна подкрепа и ще демонстрира лидерството на Украйна в осигуряването на отговорност за престъплението агресия", каза тя в реч в Католическия университет на Америка.

 

В "идеалния случай" обаче той трябва да е базиран в "друга европейска държава", а екипът магистрати и други служители трябва да е "международен".


В момент, когато Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, различни държави изразиха подкрепа за този специален трибунал. Нуждата от него се аргументира отчасти с факта, че МНС не може да разследва руската държава за престъплението "агресия" (като извършвано от Русия), за което според част от застъпниците на идеята може да бъде търсена отговорност от Путин. Една от причините е, че Москва не е страна по Римския статут, с който е създаден МНС, и по никакъв начин не би съдействала.


Освен това МНС е в напрегнати отношения със САЩ, които също не са страна по статута. Теоретично това означава, че ако Путин пристигне в САЩ, той може и да не бъде арестуван, както биха били задължени да направят страни по статута на съда; в началото на века Конгресът прие закон, ограничаващ сътрудничеството на Вашингтон с институцията. Целта бе нежелание да се създава прецедент, при който американци са разследвани за военни престъпления.


Украйна, Европейският съюз, Нидерландия и Германия публично подкрепиха идеята за такъв трибунал.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2919 |06.03.2023 Гръцките железничари обявиха нова 24-часова стачка заради влаковата катастрофа . 0| 2870 |04.03.2023 Гръцките железници обявиха нова 48-часова стачка . 6| 3487 |04.03.2023 Володимир Зеленски иска специален трибунал срещу руската инвазия . 3| 3251 |16.02.2023 Депутатите в Словакия обявиха Русия за държава, подкрепяща тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads