Реклама / Ads
1| 2220 |23.09.2024 НОВИНИ

САЩ предупреждават Израел да не допуска регионална война

.
Източник: БГНЕС
Съединените щати отправиха предупреждение към Израел относно риска от регионална военна ескалация
 

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност, Джон Кърби, изрази опасения, че ескалацията на конфликта не е в най-добрия интерес на Израел. „Не вярваме, че ескалацията на този военен конфликт е в техен най-добър интерес“, заяви Кърби в предаването „Тази седмица“ на ABC.

 

Той подчерта, че напрежението в региона е значително повишено в последните дни, но все пак изрази надежда, че все още има време и място за дипломатическо решение на конфликта. Кърби отбеляза, че САЩ активно работят от началото на конфликта на 8 октомври, за да предотвратят разширяване на насилието в и около Израел.

 

Изявлението идва на фона на засилващото се напрежение между Израел и Ливан, където страховете от тотална война растат. Ливанската групировка „Хизбула“ обяви, че е използвала нов тип оръжие срещу израелската въздушна база Рамат Давид, като обеща отмъщение за атаки, при които загинаха най-малко 37 души, включително две деца.

 

Междувременно, нов израелски въздушен удар в град Газа уби седем души, включително директора на управляваното от „Хамас“ министерство на благоустройството и жилищното строителство, при атака на училище, предоставящо подслон на разселени семейства.

Израелската армия заяви, че ударът е насочен срещу бойци на „Хамас“ и е бил извършен след внимателно въздушно наблюдение. В допълнение, израелските сили извършиха щурм на редакцията на катарската телевизия Ал-Джазира в Рамала, обвинявайки медията в подстрекаване и подкрепа на тероризма.

 

Ситуацията около южната граница на Израел с Египет остава основна пречка в международните усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Въоръженото крило на „Хамас“ съобщи за организирани атаки срещу израелските сили в Рафах, което доведе до продължаващи ответни действия от страна на Израел. Според местното здравно министерство, последвалото нападение на Израел е довело до смъртта на повече от 41,300 палестинци и е разселило почти цялото население на Газа, което е около 2,3 милиона души. Тази хуманитарна криза само увеличава напрежението и усложнява ситуацията в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5436 |23.09.2024 По-евтино гориво, когато зареждаш сам. Какви са отстъпките? . 1| 2229 |23.09.2024 Велосипедист загина при падане в необезопасена шахта в Пловдив . 1| 2336 |23.09.2024 Новата статуя от античния град Хераклея Синтика отива музея в Петрич . 1| 13240 |23.09.2024 IT специалист за пейджърите на Хизбула: Хората да не се притесняват, атаката е изключително скъпа и трудна за организиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads