Реклама / Ads
0| 2726 |07.09.2022 НОВИНИ

САЩ стояли зад газовата криза в Европа, категорични от Москва

.
Руското външно министерство заяви във вторник, че Съединените щати са предизвикали кризата с доставките на газ в Европа, като са тласнали европейските лидери към ”самоубийствената“ стъпка за прекъсване на икономическото и енергийно сътрудничество с Москва.
 

Европа е изправена пред най-тежката си криза с доставките на газ в историята, като цените на енергията се покачват, а германските вносители дори обсъждат режим, след като от Кремъл намалиха потоците на запад.

 

На въпроса какво трябва да се случи, за да може "Северен поток 1“ да започне отново, говорителят на външното министерство Мария Захарова пред "Ройтерс":

"Задавате ми въпроси, чиито отговори знаят дори децата - тези които започнаха това, трябва да го довършат".

 

Според нея Вашингтон отдавна се стреми да прекъсне енергийните връзки между Русия и големите европейски сили като Германия, въпреки че Москва е била надежден доставчик на енергия от съветско време.

 

"Доминацията на Вашингтон надделя. В Европейския съюз на власт бяха докарани политически сили, които играят ролята на "овце-провокатори. Това е абсолютно самоубийство, но изглежда, че ще трябва да преживеят това“, каза Захарова пред Ройтерс в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток.

 

Съединените щати и Европейският съюз обвиниха Русия в енергиен шантаж, след като Москва намали доставките на газ за европейски клиенти. Русия каза, че има технически проблеми с компресорна станция, които санкциите са попречили да бъдат отстранени.

 

Кремъл твърди, че Западът е предизвикал енергийната криза, като е наложил най-строгите санкции в съвременната история - стъпка, която според руския президент Владимир Путин се равнява на обявяване на икономическа война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3166 |06.09.2022 Новият британски премиер обеща да „избяга от бурята“ на икономическата криза и да възстанови страната . 0| 2763 |06.09.2022 Германия остави два АЕЦ-а в готовност заради енергийната криза . 0| 2915 |04.09.2022 Алибегов: Преди COVID кризата служителите в ресторантьорството отказвали да плащат високи осигуровки . 0| 2620 |04.09.2022 Икономическата криза от последните две години не е повлияла върху ръста на чуждестранните инвестиции у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads