Реклама / Ads
4| 5898 |05.08.2013 НОВИНИ

САЩ и Запада се готвят за нов 11 септември

.
Посолствата на САЩ и Великобритания в Близкия Изток остават затворени и тази седмица, след като има данни, че заплахата за терористичен удар остава висока.
 

Британското посолство в Йемен ще остане затворено до края на мюсюлманския празник Байрям, съобщиха от английското външно министерство, без да уточняват датата, на която ще отвори, предаде Гардиън.

От Държавния департамент също заявиха, че американските мисии в чужбина ще останат затворени до събота. Според говорителката Йен Псаки, цитирана от Вашингтон Пост, заплахата за 19-те посолства в Близкия Изток и северна Африка остава висока. В същото време официални лица от Пентагона уточниха, че целта на нападенията ще са „интересите на запада като цяло, а не само тези на САЩ".

Междувременно английското външно министерство посъветва гражданите си в Йемен незабавно да напуснат, като допълни, че не може да гарантира безопасната им евакуация, ако ситуацията се влоши.

Сигурността на лондонско летище Хийтроу също беше засилена.

Наземните власти на лондонското летище въвеждат засилен контрол над пътниците и багажа в самолетите на американските авиокомпании, летящи към Северна Америка, съобщава БиБиСи.

Засиленият контрол над полетите за Съединените щати е поискан от американските власти след засичането на данни от разузнаването, че Ал Каида може би готви терористични нападения срещу Съединените щати и други западни държави.

Припомняме, някои от европейските мисии в Йемен също обявиха, че ще вземат допълнителни мерки за сигурност, предвид новопостъпилата информация.

Американски сенатор от комисията за сигурност вече сравни характера на засечените данни с тези, получени в дните преди 11 септември 2001. От държавния департамент предупредиха американците по света да се въздържат да ползват всякакъв вид обществен транспорт, метро, влакове, както и въздушен или морски транспорт.

Медиите отвъд океана припомнят, че освен последните дни от мюсюлманския празник Рамадан, тази седмица се навършва и годишнина от атентатите срещу американските посолства в Африка. Тампа бей припомня, че по време на едновременните терористични атаки над американските мисии в Кения и Танзания, през 1998 година, загинаха над 200 души.

Междувременно, CNN предаде, че към вече затворените посолства са били добавени и американските мисии в Мадагаскар, Мавриций, Бурунди и Руанда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5551 |04.08.2013 11 у-ща остават пусти през септември . 66| 6048 |02.08.2013 #ДАНСwithme 50: „Септември ще бъде януари 1997 г.” . 22| 5564 |02.08.2013 Депутатите заминаха да "ваканцуват" до 4 септември . 41| 5163 |02.08.2013 Владимир Левчев: Септември протестите няма да бъдат „спокойни и красиви"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads