Реклама / Ads
41| 5138 |02.08.2013 НОВИНИ

Владимир Левчев: Септември протестите няма да бъдат „спокойни и красиви"

.
Единственият изход от политическата криза в България е провеждането на нови предсрочни избори.
 

Около тази теза се обединиха журналисти и писатели в разговор в студиото на „Тази сутрин" на бТВ.

Иван Бакалов прогнозира, че след изборите  ще има или коалиция между Реформаторския блок и ГЕРБ, или между ГЕРБ и БСП. По думите му, настоящата ситуация е предизвикана от политическата изолация на ГЕРБ, а този проблем бил премълчан от „медии и политолози".

Писателят и режисьор Димитър Коцев определи като основен проблем скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което отключи масовите антиправителствени протести и за което властта още не е дала обяснение.

До кулминацията с назначаването на Пеевски се стигна, защото 4 г. преди това всичко стана възможно - премиерът да събира прокурори да му докладват, да се говори за пържолките на кучето, открило трупа на Мирослава от Перник. Вместо да нормализират държавата, БСП и ДПС възприеха наглостта на ГЕРБ, допълни журналистът Полина Паунова.

Писателят Владимир Левчев прогнозира, че през септември протестите няма да бъдат „така спокойни и красиви".

През септември протестите ще продължат. Това правителство няма да подаде оставка до края на годината, защото иска да напише бюджета за следващата, допълни Полина Паунова.

Гостите на „Тази сутрин" коментираха и разделението между хората, които присъстваха на партийния събор на БСП на Бузлуджа, и протестиращите на жълтите павета в София, което пролича в речите на лидера Сергей Станишев и на премиера Пламен Орешарски пред симпатизантите на историческата поляна.

„Станишев раздели хората на тези от Бузлуджа и протестиращите на жълтите павета. Това е недопустимо", заяви журналистът Валерия Велева.

Според Владимир Левчев противопоставянето между София и провинция е изкуствено и това ще проличи през зимата, когато в протестите срещу кабинета според него ще се включат още граждани от различни социални групи.

„Такова разделение има, но то се подклажда допълнително - Кирил Добрев говори за леля Паца, Антон Кутев за бабите от Силистра", припомни Руслан Йорданов.

Докато Валерия Велева вижда в събитията „пълно отрицание на политическата система, за което политическите партии нямат отговор", Полина Паунова изтъкна, че кризата не е на политическото, а на доверието. „Отрицание на всичко политическо имаше през февруари, когато се отхвърляше дори идеята партиите да влизат в парламента", припомни тя.

Велева обърна внимание и на ролята на президента Росен Плевнелиев, който според нея е заел страната на протестиращите и се е провалил в ролята си на медиатор.

Според Паунова най-големият проблем е вътрешната криминализация на институциите, на които мислещите граждани вече нямат доверие. „Премиерът Орешарски може да е добър икономист, но не се показа като добър политик," подчерта тя.

Руслан Йорданов също упрекна министър-председателя заради мълчанието му и посочи, че лидерът на БСП Сергей Станишев се изявява като мандатоносител и като „играч-треньор". Според него на българската политическа сцена се води „окопна, позиционна война на нерви".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5705 |19.07.2013 Владимир Писанчев е новият шеф на ДАНС . 17| 6364 |16.07.2013 Владимир Писанчев: Делото "Галерия" е мит . 14| 5186 |13.07.2013 Рекламите все още са с по-силен звук, ще глобяват от септември . 19| 5000 |04.07.2013 Социално слаби остават без телевизия от 1 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads