Реклама / Ads
0| 3524 |17.03.2022 НОВИНИ

Съветник на Зеленски: Няма да отстъпим от границите ни през 1991 г.

.
Володимир Зеленски
Президентът на Украйна не е променил становището си, че границите на страната му трябва да бъдат признати такива, каквито са били към момента на разпадането на Съветския съюз, предаде Ройтерс, позовавайки се на негов съветник.
 

Коментарите от политическия съветник Олексий Арестович изглежда имат за цел да премахнат всякакви съмнения, че президентът Володимир Зеленски би могъл да позволи промени на границите, за да осигури сделка с Русия за прекратяване на инвазията, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

 

През 2014 г. Русия анексира Крим и тази година призна за независими самообявилите се Луганска и Донецка републики в Донбас, които се разбунтуваха срещу Киев. Тези региони бяха част от страната, когато тя обяви независимостта си от Съветския съюз през 1991 г. и ООН все още ги признава за част от Украйна. Зеленски многократно е казвал, че няма да допусне компромис с "териториалната цялост" на страната си.

 

"Основната му позиция остава непроменена", каза Арестович по националната телевизия. "Никога няма да предадем националните си интереси", добави той.

 

Друг съветник на президента, Михайло Подоляк, очерта украинската позиция в интервю за полски медии. "Един от ключовите въпроси (за мирното споразумение) остава как да разрешим териториалните въпроси в окупираните Крим и Донбас", каза Подоляк в публикуваното от канцеларията на украинския президент интервю. "По отношение на окупираните територии, позицията на Украйна остава непроменена: държавните граници не могат да бъдат променяни.

 

Въпреки това аз вярвам, че трябва да сме трезви в преценката си. Де юре Крим, Донецк и Луганск остават част от Украйна, но ние де факто не ги контролираме - там работи руската администрация", продължи той. Подоляк добави, че в момента текат опити да се намери "правна формула", но не уточни какво означава това. Съветникът намекна и че има повече признаци на готовност за компромис от руската страна. "Мога да кажа, че руската делегация наскоро рязко смекчи позицията си. Сега те възприемат света по-обективно и се държат много правилно, каза Подоляк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2972 |17.03.2022 Съветникът на Зеленски: Бихме могли да постигнем мир в началото на май . 0| 3063 |17.03.2022 Олаф Шолц: НАТО няма да се намеси с военна сила във войната . 0| 23934 |17.03.2022 Руският милиардер Михаил Фридман: Нямам пари дори за чистачка . 0| 3102 |16.03.2022 Борислав Сандов няма да се кандидатира за съпредседател на „Зелено движение“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads