Реклама / Ads
1| 5533 |13.10.2014 НОВИНИ

Създават електронен регистър на НОИ, вместо кочани с болнични

.
архив
Създаването на електронен регистър на болничните листове е първият етап от процеса по електронизация на обмена на данни за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност. Първата част е в крайната си фаза и ще стартира от 1 януари 2015 г., стана ясно на пресконференция на Националния осигурителен институт.
 

За целта са предприети промени в нормативните актове, като НОИ е подготвил всички нужни нормативни изменения за старта на процеса. Следват технологични и софтуерни решения, по които НОИ работи.

 

Вторият етап също е започнал, но е в начална фаза - подаване по електронен път на данните и документите от работодателите. При него също са нужни промени в нормативната база, информира нюз.бг.

 

От НОИ са убедени, че приключването на процеса по електронизация ще има многостранни ползи. Ако досега например преобладаваха посещенията на лицата на място, както и днните, предоставени на хартия, то за вбъдеще посещенията в териториалните поделения на НОИ ще бъдат елиминирани, а данните ще се обменят по електронен път. Така кочаните с болнични листове ще бъдат изместени от електронния регистър, до който онлайн достъп  ще имат и лекарите,  и осигурените лица.

 

Електронната информационна система ще преценява и изчислява размера на обезщетенията, които ще бъдат изплащани по банковите сметки на лицата.

 

Управителят на НОИ Бисер Петков представи статистика, според която средногодишно в НОИ постъпват документи от 120 000 осигурители и самоосигуряващи се лица. Подават се повече от 2 млн. болнични листове, издадени на около 1 000 000 осигурени лица.  7 500 са лечебните заведения, които издават болнични листове. По думите му с цялостната реализация на проекта данните ще се обработват по-бързо и хората ще полчуават в по-кратки срокове обезщетенията си.

 

За да се реализира проектът и да доведе до намаляване на административната тежест, от началото на 2013 г. подготовката за процесите се е ускорила. НОИ проучил работните процеси по издаване на болнични листове в различните лечебни заведения, а след това и предприел необходимите нормативни промени.

 

От 1 декември 2014 лечебните заведения ще могат да подават искане за получаване на уникални номера за издаване на болнични листове. Това може да се случи онлайн, ако вече имат потребителска регистрация. Тези, които нямат такава, могат да поискат код от териториалните поделения на Института. Освен това от тази дата лекарите ще могат да се регистрират като потребители на уеб услугите на НОИ .

 

На 1 януари 2015 г. пък стартира процеса по одобряване за отпускане и изплащане на обезщетенията, който ще се извършва от НОИ с помощта на Електронния регистър на болничните листове, представени от лекарите.

 

Лекарите и зъболекарите ще трябва да представят в НОИ данните, съдържащи се в издадените болнични листове. Информацията от решенията по обжалване на болнични листове, се представя от лекарските консултативни комисии и ТЕЛК-овете.

 

От 1 януари до 30 юни 2015 г. ще бъде 6-месечният преходен период , в който лекарите и зъболекарите, които нямат техническа възможност да подават данните по електронен път,  трябва да ги представят на хартиен носител в териториалните поделения на НОИ.

 

Вторият етап от проекта за електронизация, а именно разработване и внедряване на информационна система , чрез която работодателите да подават данни и документи по електронен път ще стартира до края на 2015 г.

 

От НОИ още веднъж изтъкнаха ползите, до които ще доведе финализирането на проекта, а именно автоматизиране на процеса на издаване на болничните листове и достъп в реално време до информацията в Електронния регистър на болничните листове. За работодателите пък ще отпаданат посещенията в ТП на НОИ, което ще намали административната тежест.

 

Осигурените лица ще получават обезщетенията си в най-кратки срокове.

 

„Нашата цел е, при добре работеши информационни системи и коректно изпълняващи задълженията си партньори в двата етапа на прехода - лекари и работодатели, процесът по изплащане на обезщетенията да бъде опростен , а срокът за изплащане - до 5 работни дни", посочи Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5162 |15.09.2014 Създават звено по киберсигурността . 51| 6203 |01.08.2014 Създават пропутинова партия в България . 27| 5931 |06.05.2014 Цветанов:Поддържаме политики, които създават работни места . 4| 5144 |19.04.2014 Лекарските грешки влизат в регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads