Реклама / Ads
36| 14176 |06.08.2020 НОВИНИ

Сбогом, мутронеандерталецо! Краят на сопите

.
Аргументите...
Всяка държава, древен род, фирма, политическа партия или организация имат герб, фирмен знак, лого. Нещо, което ги отличава от другите и с образ или девиз/слоган – казват кратичко всичко за себе си. Републиканската партия в САЩ се олицетворява от слон на червен фон. На демократите символът е магаре.

Мечок е емблемата на Единна Русия, а френската Europe Écologie Les Verts е избрала слънчоглед, който символизира връзката с природата. ПП ГЕРБ разчита на абревиатурата и някакви звезди, които във възходяща върволица се превръщат от мънички в големи. Посланието е „възход“. Поне е било такова, когато партията е създавана от Бойко Борисов през 2006 г.


Употребата и злоупотребата с партията доведоха до 5 август 2020 г., когато окончателно стана ясно, че звездите вече не играят в този филм. На терена дойдоха мутрите, извикани за масовка на Националната партийна конференция в столицата, както и да предизвикат сблъсъци с протестиращите срещу управлението. На полицаите било разпоредено (някои от тях признаха това в неформални разговори) да не се намесват, каквото й да става и да оставят мутрите да се разправят с протестиращи, ако се появят такива. Появиха се, съвсем логично, и мутрите размахаха юмруци, за което ги бяха извикали.

 

Че ще стане така, бе ясно още когато през бариерата минаваха участниците и се видя, че сред тях има хора, несъвместими с никаква политическа партия, сдружение, формация и пр. Мутри от всякакъв калибър се зъбеха пред камери и фотоапарати, раздаваха закани и пещерен хумор. Началото сочеше какъв ще е краят: юмруци, ритници, кръв и потрошена техника на журналистически екипи.

Дойде и очакваното разграничаване на ГЕРБ с твърдението, че биячите били платени. Платени са, разбира се да се провери кой им е дал баджове и лепенки на партията…

Така и не стана ясно, защо въобще се свиква тази конференция. За да се случи провокацията? Това ли измислиха „стратезите“ на ГЕРБ?  


В ситуацията на протести и няколко блокади, подобна идея е идиотска.

Нямаше нужда от мутрите, но очевидно Борисов, а вече и ГЕРБ, не могат без тях. Страхът и арогантността винаги водят до неоправдано насилие. Това стана модел и затова народът е на площада – както, и който да брои протестиращите. През трите незавършени мандата МВР така и не се реформира, но се мутризира. Мутренският пример зарази и прокуратурата. Поражения се виждат дори сред членове на кабинета и партийния елит, които преди време изглеждаха нормални хора. Жалко. Противно.

Звездите в логото на ГЕРБ вече са непотребни. Символът е неандерталецът. В партията има свестни хора, но когато върхът й се аргументира по неандерталски, със сопата – политическата смърт е неизбежна.

 

Сбогом, неандерталецо! Мутронеандерталецо. И не се връщай.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7772 |05.08.2020 Васил Божков: Хунтата е най-жестока, когато краят ѝ е неизбежен . 11| 7621 |05.08.2020 Весислава Танчева: Сбогом, ГЕРБ, предстои разпад . 20| 5576 |19.07.2020 Социолог: Протестите и техният резултат са началото, а не краят . 5| 4271 |16.01.2020 Краят на една (търговска) война: Решиха ли спора САЩ и Китай?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads