Реклама / Ads
6| 5137 |03.06.2020

Сдружение „Зограф”: Министър Банов как се е сдобил с къща в Копривщица само срещу 56 700 лева?

.
Боил Банов
Как всъщност Боил Банов успя да си напазарува имот на безценица във възрожденска Копривщица, след като дори и незастроените парцели в китното подбалканско градче се продават много по-скъпо, отколкото е платил културният министър за имотната си придобивка, питат от гражданското сдружение.

Неотдавна при гостуването си в телевизионната рубрика на журналистката Диана Найденова „Карай направо" министърът на културата Боил Банов се похвали, че си е закупил къща в гр. Копривщица, в която вече с голямо удоволствие отсяда и преспива при всяка една възможност. От имуществената декларация на министър Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв.метра срещу сумата от 56 700 лева, отбелязват от сдружение „Зограф".

 

Шансът да ударите шестица от тотото обаче е многократно по-голям, отколкото да успеете наистина да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривища за такива направо смешни пари - ако прегледате обявите на агенциите за недвижими имоти, бързо ще установите, че къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни свръх занижени и повече от атрактивни цени в китното подбалканско градче не се предлагат и не се продават – нито днес, нито през последните поне няколко години, констатират от гражданското сдружение.

 

В тази ситуация министър Банов дължи най-малкото публично обяснение за въпросната си изгодна имотна придобивка за сумата от едва 56 хиляди лева, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата на къщата с дворното място в Копривища в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ, заявяват от сдружение „Зограф".

 

Всъщност не е тайна, че сред въпросите, които често се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, е дали в този акт да бъде вписана истинската, реално уговорената между страните цена на имота, или пък да се посочи там една доста по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със съвсем малко данъчната му оценка, напомнят от гражданското сдружение . От страна на купувача главната причина да се настоява за това е свързана със спестяването на местни данъци и нотариални такси - изповядването на покупко-продажбата на значително по-ниска от уговорената цена води до заплащането на по-ниски нотариални такси, както и на по-нисък местен данък (а този данък е от 2.5% до 3% върху посочената в акта цена, в зависимост от местонахождението на имота).

 

Ако сте уговорили обаче една цена, а в нотариалния акт за покупко-продажбата на имота посочвате и фиксирате различна такава (с цел спестяване на данъци и нотариални такси), това означава да декларирате невярно обстоятелство, за което носите и наказателна отговорност. Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, подчертават от сдружение „Зограф".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Славея Стоянова сменя на поста арестувания зам.-министър Красимир Живков 7| 5143 |01.06.2020 . Борисов: Сменям арестувания зам.-министър, всеки бизнесмен може да си напише списък /видео/ 22| 5455 |31.05.2020 . Г-н Борисов, направи ме министър, моля те! 12| 8653 |30.05.2020 . Бивш еко министър: България се е превърнала в едно бунище 8| 5668 |29.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ