Реклама / Ads
18| 4822 |16.11.2011 НОВИНИ

СДС стана партия с ляв апарат и десен електорат

.
Пламен Юруков
Мартин Димитров и НИС на СДС изглеждат несериозни. Обезличиха СДС, казва Юруков.
 

След тези избори Б. Борисов пое още една голяма отговорност. Оттук нататък ще му става все по-тежко. Това затруднява поздравленията, казва в интервю за в. 24 часа Пл. Юруков, лидер на ВОТ-Консерватори. На тези избори се запази статуквото. Има управляваща партия - ГЕРБ. Една активна опозиция в лицето на БСП. Пасивна - в лицето на ДПС. “Атака", която подкрепя управляващите. И антикомунистическа Синя коалиция, която така и не успява да си намери мястото. Затова и не трябва да се чуди защо избирателите не я намериха.

Управлението на ГЕРБ е резултат от парламентарни избори. Ако има недоволство, то ще се прояви тогава. Тези избори бяха по-различни. На местно ниво - мажоритарни. Това поставя много важния въпрос как да се развиват партиите. Дали да си създават партийни функционери от типа професия “седесар”, професия “бесепар”, или да разчитат на солидни местни хора, които са изградили авторитета си сами. ВОТ-Консерватори избира втория подход, защото първият води до капсулиране и вторачване в пъпа на собствения апарат.

Нужно е модерно партийно строителство. Навсякъде по света има отлив на интереса към партиите. Особено силно е това в България, където те се правят по метода на БКП - тежък апарат и пирамидална структура с много нива между председателя и редовия член. Този модел се провали особено видимо при СДС. Отчуждаването между синята номенклатура и гласоподавателите е голямо - превърна се в партия с ляв апарат и десен електорат.

Сдържано употребявам вече понятия като “ляво” и “дясно”. В България те нямат ясно съдържание. ГЕРБ бе създадена като партия след миналите президентски избори. Тогава четиримата представители в Европарламента в лицето на Димитър Абаджиев, Николай Младенов, Елеонора Николова и Мария Капон организираха дискусия какво да се прави, след като традиционните антикомунистически партии в лицето на СДС и производната й ДСБ са се провалили, и как да се противодейства на БСП. Точно тези хора активно се включиха в изграждането на ГЕРБ. И се появи една силна партия, която приобщи голяма част от хората, гласували за СДС. Сега няма да се случи нещо такова. По-скоро ще се създаде блок от модерни консервативни партии. И ако СДС смени своето сегашно ръководство с друго, което изглежда по-сериозно, би могъл да консолидира антикомунистическите гласове и да влезе в следващия парламент.

Мартин Димитров и НИС на СДС изглеждат несериозни. Обезличиха СДС. Направиха двегодишна поредица от политически грешки. Мартин Димитров обезличи не само СДС, но и иначе влиятелната икономическа комисия в парламента, на която е председател. Резултатът от всичко това е, че едно твърдо ядро от около 200-250 хил. души не дадоха доверието си на тази партия. При това положение промяната трябва да дойде много бързо.

Далече съм от мисълта, че Костов или Румен Христов са виновни за тези изборни резултати. Ако Румен Христов бе кандидат на ГЕРБ, щеше да е президент. С този председател СДС изглежда несериозен, непоследователен и прави детински политически грешки. Не може да правиш коалиция за президентски избори с конкурент на кандидата ти за кметския стол в София. Не може да провеждаш първични избори, като ги превръщаш в нелепо състезание между две партии. Трябваше да се допуснат всички кандидати, които искат да се явят.

Нас основно ни интересува присъствие в законодателната власт. Ще направим модерна и мислеща парламентарна група, независимо колко голяма ще е тя, казва Юруков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7597 |15.11.2011 БГ Пабло Ескобар застана пред Темида в инвалидна количка . 19| 5716 |07.11.2011 М. Кунева умува ще прави ли партия . 16| 6099 |07.11.2011 Синият М. Михайлов: СДС и ДСБ да се слеят в една партия . 96| 5656 |03.11.2011 Десният апарат забрани на хората да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads