Реклама / Ads
5| 4767 |25.03.2011 НОВИНИ

Селата Граничар и Киров са двете огнища на шап

.
Шефът на ветеринарната служба Йордан Войнов съобщи, че две са новите огнища на шап - освен в село Граничар, болестта е засегнала и село Кирово. Община Средец, където са селата, е една от тези с най-много животни. Там има около 50 000 дребни и едри животни и те са в риск, посочи той.
 

Добитъкът в двете села ще бъде унищожен, каза Войнов и уточни, че в Кирово става въпрос за 143 животни, а в село Граничар - за 130.

Шефът на НВМС каза, че му предстои пътуване в Брюксел и че ще поиска от Европейската комисия да ни отпусне средства, които да се използват за фураж и вода на добитъка, за да може да бъде затворен в оборите и да няма контакт с болни животни, докато вирусът изчезне.

Войнов поясни, че това е нов вирус, който преминава през дивото прасе за 20 дни (след което животното оздравява - бел.ред.) и е термолабилен и затова се очаква да изчезне. Заразата се разпространява много бързо, така че е наложително да се унищожат заболелите животни и тези в рисковите райони да бъдат прибрани и да се направи дезинфекция на местностите.

Ветеринарите съобщиха, че засега Бургас е обявен за първа зона на опасност от шап. Като втора зона, тоест райони с повишен риск, са Варна, Ямбол, Сливен, Шумен, Кърджали и Хасково.

Войнов съобщи, че е провел среща с представители на японското посолство и че е предложил от българска страна вода и храна. Дипломатите са казали, че засега няма нужда, тъй като водата, която ползват за пиене в Япония, не е радиоактивна.
От посолството са го информирали, че в радиус от 20 километра от „Фукушима" радиоактивността не представлява опасност за здравето на човека и че засега в някои райони на Япония е забранена консумацията на спанак, неговата разновидност какина и мляко.

Войнов потвърди, че се случва препакетиране на яйца. Хващана е негодна продукция и е изпращана за унищожение на екарисажа, заяви той. Войнов каза още, че е имало голяма партида яйца от Полша, на която вчера е изтекъл срокът на годност. Разпоредени са проверки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6002 |05.03.2011 Международен кукерски събор край Секирово . 4| 5460 |11.02.2011 „Наглите” държали Киро Киров 17 дни в кутия . 22| 5287 |23.12.2010 Киро Киров: Престъпниците са нагли и брутални . 11| 4421 |16.12.2010 Паси ще обединява двете Кореи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads