Реклама / Ads
3| 5697 |09.02.2012 НОВИНИ

Село Бисер се сбогува с жертвите от наводнението

.
Село Бисер се сбогува с Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов и Ангел Стоянов. Четиримата загинали от наводнението в селото бяха погребани в местните гробища.
 

 

Двама души от селото - Кристина Николова и Жильо Христов все още са в неизвестност. Продължава тяхното издирване. Изплатени са и по 10 000 лв. за семействата, в които има загинали близки, заяви премиерът Бойко Борисов, който повече от 2 часа бе в селото след погребението на четиримата загинали, където се раздават помощите и се правят списъците за социално подпомагане. "Раздадохме пликчетата на хората", каза той. Премиерът Бойко Борисов обеща сериозна помощ за село Бисер и региона. Повече от два часа той бе в селото след погребението на четиримата загинали, при училището, където се раздават помощите и се правят списъците за социално подпомагане.

 

От днес започва изплащането на обезщетението към всички стопани, загубили добитък и фураж. Цените са над пазарните стойности, каза премиерът Борисов. За съжаление, няма разработени инфраструктурни проекти в Хасковска област.

Разговаряно е с ЕК да бъдат изплатени пари от "Селските райони" в размер на 20 млн. лв. за с. Бисер за училището, канализацията и църквата. Ще има пари и за падналия мост на с. Иваново, обеща премиерът. Дигите в Свиленградско, Харманли и Капитан Андреево ще се възстановят възможно най-бързо, обеща още Борисов.

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, областният управител на Хасково Ирена Узунова и депутати положиха цветя и венци в църквата на селото. Старозагорският митрополит Галактион отслужи заупокойна молитва. Разходите по погребенията бяха поети от Областната администрация. 

 

Министър Цветан Цветанов коментира, че Кризисният щаб в селото ежечасно обменя информация. Село Бисер е заредено с дърва за няколко седмици. МВР с военна полиция денонощно обикаля имотите на хората. Вчера са описани 89 къщи, 39 са проблемни. До 10 дни ще има решение дали те ще бъдат съборени. Днес екипите трябва да опишат още 42 къщи и ще се търсят допълнително компенсации и финансова подкрепа. Цветанов коментира, че около 400 000 лв. допълнително ще бъдат събрани за нуждаещите се хора от селото. Над 180 хиляди лева са събрани в помощ на пострадалите от бедствията по банков път от БЧК.

 

Припомня, че черен понеделник сполетя България. На 6 февруари 8 души загинаха при наводнения в Южна България, четирима, от които са от село Бисер. Сутринта на 6 февруари се скъса стената на язовир Иваново, вълната заля цялото село. Водата заля първите етажи на къщите, много от тях се срутиха. Издавени бяха и много животни от дворовете на хората. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград. Но най-тежко остава положението в село Бисер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 6457 |09.02.2012 Цветанов: Разпределяме парите в Бисер, и местните ще участват . 7| 5615 |09.02.2012 Опашка за фургони в Бисер; сняг затрупа селото . 117| 8387 |07.02.2012 Станишев установи, че с. Бисер било тежка държавна диагноза . 118| 5720 |07.02.2012 Б. Борисов: ГЕРБ дарява 1 млн на хората от Бисер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads