Реклама / Ads
1| 3955 |17.01.2020 НОВИНИ

Сенатът даде ход на процедурата по импийчмънт на Тръмп

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Стартира процесът по отстраняване от длъжност на американския държавен глава Доналд Тръмп. Камарата на представителите гласува резолюция, с която даде зелена светлина на процедурата в Сената, който стартира процедурата напълно официално.
 

С това Доналд Тръмп се приближава с още една крачка към своята гибел. Припомняме, че срещу него тече разследване от няколко месеца. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт, натиск и намеса в политиката на Украйна по време на президентските избори в САЩ и за възпрепятстване работата на Конгреса. 


Процедурата по импийчмънт започна в Сената на фона и на друго обвинение - президентът излъгал и за броя на пострадалите военни по време на атаката срещу базата на Иран в Ирак. Тогава беше убит ключов генерал за близкоизточната държава - Касем Сюлеймани, а това от своя страна хвърли света и международната общност в нова порция хаос. Породиха се и съмнения за избухването на нова световна война. Стана ясно, че 11 са пострадалите американски военни, съобщиха от Централното командване и опровергаха първоначалните сведения на Тръмп. 


Доналд Тръмп се изправя пред американския Сенат заради натиска, който американският президент се е опитал да окаже върху Украйна. Той е искал да започне разследване срещу демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември.


Едва за трети път в историята на САЩ в Сената беше даден ход на процес за отстраняване на президент от поста му след Андрю Джонсън в средата на 19-и век и Бил Клинтън в края на миналия век.


Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите, водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Шиф прочете от трибуната двете обвинения.


Стоте сенатори в горната камара на Конгреса, които ще изпълняват ролята на съдебни заседатели в процеса, положиха клетва пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс, натоварен да председателства историческия процес.


По-късно лидерът на републиканското мнозинство в горната камара Мич Макконъл обяви, че процесът ще продължи във вторник.Очаква се да продължи не повече от две седмици.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо. Той за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4493 |17.01.2020 Премиерът на Украйна подаде оставка . 29| 17162 |16.01.2020 С 500 млн за язовири да нямаш вода е престъпление. Да си дадеш още 1 млрд – е гениално . 0| 3684 |16.01.2020 Доналд Тръмп се приближи към процедурата по импийчмънт . 6| 5302 |15.01.2020 Правителството на Русия подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads