Реклама / Ads
1| 3083 |04.08.2024 НОВИНИ

Сенокос и Славянка горят на множество фронтове. Пирин, Цалапица и Пернишко са потушени

.
Действия на Българската армия в пожара в Славянка Източник: Министерство на отбраната
Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци и водоноски на ОП “Чистота”. Това съобщава кметът на Пловдив Костадин Димитров в профила си във Facebook. 
 

За сметището са осигурени два разпръсквача за вода, които също ще останат там. 





Показателите за качеството на въздуха в Пловдив са добри, сочат данните на двете измервателни станции на РИОСВ в града. РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито, допълва кметът, предаде БТА.

 

Сенокос и Славянка

 

Пожарът в Сенокос е с три-четири действащи огнища, в Славянка продължава да бъде активен на два фронта, съобщиха от Областна администрация – Благоевград.

 

Оттам посочиха, че в село Сенкос не е валяло дъжд. Над 30 служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), екипи на пожарната, екипи от Регионалната дирекция по горите, военни и доброволци обхождат периметъра и правят ивици, с цел да ограничат разпространението на пожара. Два хеликоптера обливат с вода от въздух от 09:00 часа.

 

В планината Славянка на българо-гръцката граница пожарът продължава да бъде активен на два фронта, въпреки краткия дъжд снощи. Над 100 души от пожарната, ЮЗДП, военни, ловни дружини и доброволци са на терен. Правят се нови просеки с 50- тонен верижен булдозер. Тук ще работят от въздух и двата шведски самолета.





В Малешевска планина в района на село Микрево ситуацията е спокойна. Три екипа на пожарната следят терена.

 

На Връх Синаница, където снощи мълния предизвика пожар, екип от Национален парк Пирин следи ситуацията. Има готовност да се реагира при нужда, посочват още от Областната администрация.

 

Пирин

 

Пожарът, който вчера се разгоря под връх Шаралия в Пирин планина, е локализиран, екипът на място се опитва да го запази в границите, в които се намира, каза за БТА директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски. 

 

Огънят е локализиран от три страни и вече сме спрели разпространението му в посока към долината, където е по-гъста гората и навлизането му би направило гасенето по-трудно, каза още Баненски. Той допълни, че гори клек, бяла мура и бял бор. 

 

Теренът, където гори пожарът, е изключително труден, работи се само ръчно, само с копачи, посочи директорът на НП „Пирин“. На терен са 15 служители на парка, като се очаква екипът да се увеличи с още петима служители от Сандански. 

 

Във връзка сме с кметовете на Кресна и Сандански, ако са нужни доброволци, но теренът е много стръмен и не е добре да идват сега тук, каза още Баненски. 

 

Пернишко

 

Пожарът в планината Витоша над пернишкото село Чуйпетлово е овладян. Това съобщи за БТА регионалният говорител на Областната дирекция на МВР в Перник Венцислав Алексов.  

 

На място и в днешния ден остават да дежурят служители на пожарната. Те ще следят за отделни тлеещи огнища, за да не се допусне огънят да се разгори отново и да обхване и намиращия се в близост горски масив. 





Пожар избухна в труднодостъпна местност в планината Витоша над пернишкото село Чуйпетлово. За това потвърдиха и от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.  

 

Според предоставената информация в района горяха ниски треви и растителност. Сигналът за огъня е подаден вчера в 14:30 ч. Заради сложността на терена пожарът се гасеше на ръка и от въздуха.  

 

За потушаването на огъня се изпрати и един от военните хеликоптери, който вчера участва и в акцията край невестинските села Илия и Църварица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2366 |04.08.2024 С цели 16% са скочили цените на имотите у нас само за три месеца . 0| 2553 |04.08.2024 Освободиха от ареста шофьорa от инцидента с машина за пречистване на пясък в Созопол . 1| 2712 |04.08.2024 Лекари съветват: Kакви лекарства да вземем със себе си на почивката? . 1| 2309 |04.08.2024 Хавиер Ибанес: България ме прие като син, отвори ми врата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads