Реклама / Ads
31| 4835 |15.07.2020 НОВИНИ

Станишев: Това е протест на липсата на справедливост и на счупения обществен договор

.
Сергей Станишев
Нов кабинет в рамките на този парламент е невъзможен. България има нужда от промяна.
 

„Гледат се конкретните поводи за началото на протестите и се пропуска какво се случи в страната през последните три месеца във връзка с пандемията – има дълбоки социално-икономически причини. Десетки хиляди хора загубиха работа, стотици хиляди живеят с намалени доходи. Ако доскоро българите някак свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения. Мерките на правителството в икономическата сфера са неадекватни. Това води до оголване на всички нерви и изключителна чувствителност към всеки дразнител. И ако досега хората игнорираха редица скандали в управлението, то днес вече нямат това търпение. Истинските причини за тези протести са нараненото чувство за справедливост и нарушеният обществен договор в България.", това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на Нова телевизия.

 

Според него гражданите имат всички основания да протестират. В повечето европейски страни бюджетите са в дълбоки дефицити, защото правителствата се опитват да помогнат на хората, а през май месец българският бюджет е на излишък. Това означава, че мерките на правителството не дават резултат и бездействието оголи всички недостатъци в управлението.

 

„Изразих и своята лична позиция, вече информирах и левите комисари, както и Групата на социалистите и демократите в ЕП, а утре преди Европейския съвет ще запозная и левите премиери със ситуацията в България. Гледа се с тревога на случващото се у нас. Ние, като социалисти, подкрепяме протестите. Те трябва да са мирни и гражданите да не се поддават на провокации.", коментира Станишев

 

„Наблюдавам протестите внимателно. Те са доста разнородни и вчера видях най-различни плакати – от лични, групови, в това число и такива, които директно сочат капитализма като основна причина за неравноправието в света. Има, разбира се, различен политически дневен ред на участниците в протестите. Точно затова миналата неделя 79 членове на НС се събрахме в съответствие с Устава, за да обсъдим позиция на НС на БСП. Поведението на Нинова е необяснимо. Това беше един открит саботаж на идеята БСП със своя ръководен орган да излезе с позиция по случващото се, да начертае линия на поведение, да покаже единството на партия по отношение на основния политически въпрос – протестите. Ние имаме дълбочинни, същности различия. Исками да сме алтернатива на ГЕРБ и това управление. Хората протестират именно срещу този силов модел, който за 10 години изгради една пирамида от зависимости като база на своята власт – всичко се концентрира в ръцете на една партия, на един кръг и без реален диалог с обществото. Това, което се случва в БСП е същото. Ние вървим по посоката, която обществото отхвърля - към една вождистка партия. Неприемливо е и това е нашето същинското различие в НС и в партията."

 

„Позицията на огромната част от протестиращите, както и на БСП, не се формира нито от Васил Божков, нито, от който и да било друг бизнесмен, с интерес в тези протести. Ясно е, че той има свой дневен ред и го заявява открито. Нашата позиция се формира от разбирането за нуждата от промяна, която изразяват хората. Ние се намираме в политическа криза и трябва всички политици да проявят малко повече смирение. Хората имат основание – живеят много тежко и политиците трябва да намерят решение на тази политическа криза. Решението на БСП е ясно - вот на недоверие."

 

Станишев коментира и изявленията на някои представители на БСП как Борисов и Пеевски били свикали пленума на БСП в неделя. Той ги окачестви като пълен абсурд.  „Трябва да се сложи край на маниера да се действа с клевети в БСП. Огромното мнозинство, не само в НС, но в партията, биха застанали зад позицията, която приехме в неделя. В нея се казва: подкрепяме протестите – те имат своето основание; трябва да бъдат мирни и се призовават хората да не допускат провокации; призоваваме гражданите да подкрепят вота на недоверие на БСП пред Народното събрание; и последно, което струва ми се никой друг не казва е, че БСП е против съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент чрез някаква договорка. Търпението на хората е изчерпано. Няма потенциал за експертен кабинет. Това би било сделка и не е вярно, че един служебен кабинет ще счупи държавата. Трябва да се върви към избори.", заяви Станишев.  

 

„От никоя тема не се бяга. В позицията ни от неделя има много сериозни критики към държавното обвинение, специално за начина, по който се влезе в президентството. Но ние не можем да следваме други политически партии. БСП трябва да има своя позиция, изработена от колективния орган на партията."  

 

„Изборите са една затворена кутия. Хората ще могат да избират между много възможности освен традиционните партии. Назрява желание за голяма промяна и който предложи достатъчно убедителна промяна, той ще спечели следващия вот. Притеснен съм обаче, че БСП основно се занимава със себе си. Трябва да се мобилизираме чрез вътрешна дискусия за сериозна алтернатива. Създава се изкуствено разделение – отгоре, поради липсата на диалог, раздаването на квалификации и заклеймяване, търсене на врага с партиен билет. Кому е нужно? Това беше идеята за този пленум – да излезем единни и с ясна позиция пред обществото. Досега освен изявленията на председателя, има само едно анонимно прессъобщение от петък."

 

„Твърде рано е да се говори за коалиция в следващия парламент. Не се знае кои проекти ще се реализират. За мен е важно БСП да се представи силно и да спечелим изборите. След това ще има разговори на базата на много ясни критерии.

Следващо управление БСП-ДПС е много трудно на базата на опита, който имам. Винаги се получава така, че БСП плаща цената. Затова трябва да си изведем поуки и да не повтаряме стари грешки.", категоричен е Станишев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4877 |15.07.2020 Отмяна на тол системата искат превозвачи с национален протест на ГКПП ”Дунав мост” . 19| 4304 |15.07.2020 СДВР: Протестиращи хвърляха бомби, замеряха ни със стъклени бутилки и кутии с боя . 12| 8051 |14.07.2020 Протестиращи се опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом след непремерено действие на полицай . 8| 5576 |14.07.2020 Протестиращи разпънаха транспарнат ”Продава се” на сградата на бившия Партиен дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads