Реклама / Ads
11| 4644 |20.06.2020 НОВИНИ

Сергей Станишев: За да сложим край на спекулациите и фалшивите новини - това са думите ми на пленума на БСП

.
Сергей Станишев
Публукувам стенограмата на моето изказване пред пленума миналата събота. За да сложим край на спекулациите и фалшивите новини. В него ясно се мотивирах защо предлагам БСП да е лидер в процеса по разписването на Националния план за възстановяване, чрез който ще бъдат инвестирани 12 млрд.евро в България.

Ако искаме страната ни да има приоритети, парите да се харчат прозрачно и да достигнат до всички, БСП трябва да инициира кръгла маса и да предложи толкова добри предложения, че управляващите да са принудени да ги приемат.

 

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ:
Искам и аз да се изкажа в подкрепа на предложението на Кристиан с лека модификация.


Първо, естествено че съветите трябва да подготвят предложенията на БСП за национален план за възстановяване. В момента се очаква в началото на юли Европейския съвет най-сетне, защото следващата седмица няма да се договорят премиерите, но юли германското председателство ще одобрят план за 750 милиарда евро. От тях за България ще се полагат 12 милиарда, приблизително. Но, ние няма да получим тези пари без национален план за възстановяване. Ние трябва да възложим на съветите своевременно да подготвят приноса на БСП, виждането на БСП какво трябва да бъде националният план за възстановяване, който да включи и мерки с държавния бюджет, със собствени ресурси; и мерките, които предстоят на европейско ниво. И с това да искаме национална кръгла маса, аз го говоря от един месец и повече, че този план не може да бъде просто план на правителството. Защото то ще се събере на едно заседание, ще одобри някакви формални критерии; той трябва да бъде на базата на сериозен анализ; той трябва да бъде на базата на консултации с браншови и синдикални, работодателски организации, с предложения и на опозицията, защото той ще се изпълнява от следващото правителство.


По този начин можем да изглеждаме малко по-смислени. Но ние сме в тази ситуация защо? Защото не ни се предложи нищо смислено, извинявайте. Не ни се предложи нищо смислено, което реално да се одобри. Аз също така подкрепям предложението в рамките на този парламентарен сезон, парламентарната група да внесе вот на недоверие.

 

Сергей Станишев, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4290 |19.06.2020 Станишев: Европейският съвет да приеме Плана за възстановяване до юли . 21| 4800 |16.06.2020 Сергей Станишев: Трябва да се създадат условия за дискусия по платформи за бъдещето на БСП и на България . 8| 4674 |13.06.2020 Станишев: Мерките на правителството са фрагментарни, слаби и непрозрачни! Има огромно поле за работа на БСП . 6| 5029 |30.05.2020 Станишев: Данъците не са свещена крава, но не бива да се пипат в криза. Липсва икономически анализ
Реклама / Ads