Реклама / Ads
4| 6052 |23.02.2018 НОВИНИ

СГС се произнася за скандала с „Аполо Инжинеринг” и „Ардастрой”, свързани с Пеевски

.
Източник: БГНЕС
Прокуратурата е получила сигнал, подкрепен с десетки страници документи, въз основа на които се иска проверка на обстоятелствата и фактите довели до появата на две дружества – „Аполо Инжинеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД под номер 1 и 2 в първата сметка за разпределение на парите в КТБ, изготвена от синдиците на банката Кристи Маринова и Ангел Донов.
 

Миналата седмица публикувахме информация в тази връзка под заглавие „Фалшифицирани ли са договори от синдиците на КТБ?“

 

Двете фирми се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски и сделките за Полиграфическия комбинат в София.

Прокуратурата засега само е препратила до СГП сигнала за предполагаемата документална измама от страна на синдиците на КТБ АД, председателя и членовете на УС на Фонда за гарантирана на влоговете и двете фирми.

 

Какъв е казусът?

Синдиците на КТБ, заедно с двете фирми правят едни договори с дати преди затварянето на банката за залог, въз основа на които са признати вземанията на двете фирми, а това ги подрежда на първи ред, т.е. преди всички при раздаването на парите. Сумата е над 12 000 000 (над дванадесет милиона) лева. Синдиците пробутват пред Фонда искането да се вземат тези пари. След депозирани жалби от други кредитори обаче, Фондът констатира, че такива договори няма в регистъра на залозите, и връща двете фирми отново на четвърти ред.

Такива договори за залог не просто не са регистрирани, а всъщност изобщо НЯМА! Абсолютно необичайна практика е банка да обезпечава депозанти, частни дружества или физически лица. Уставът на КТБ изисква решения на Надзорен и Управителен съвет за сключване на такива договори – такива решения няма. Договорите трябва да са подписани от двама изпълнителни директори – не са подписвани.

 

Делото в Софийски градски съд, Гражданско отделение, свързано с този казус, е днес - 23 февруари 2018 г., от 14:30 часа, дело № 5835/ 2017.

Ще приеме ли  като основание СГС да спре делото до приключване на прокурорската проверка? За това има законово основание – чл. 229, ал. 1, точка 5 от Гражданския процесуален кодекс – Съдът спира производството, когато при разглеждането на едно гражданско дело се разкрият престъпни обстоятелства, от установяването на които зависи изходът на гражданския спор...

 

Официално за казуса с „Аполо Инжинеринг“ ООД и „Ардастрой“ ООД  и съмненията за фалшифициране или направо антидатираното съставяне на договорите за особен залог, които обезпечавали според синдиците и фирмите техни вземания като депозанти в КТБ АД, беше изпратен, освен до главния прокурор Сотир Цацаров, до министър председателя Бойко Борисов, до председателя на Народно Събрание Цвета Караянчева, както и до председателите на парламентарните групи и до Пламен Георгиев - кандидат-председател на най-новия орган „Антикорупция“. Сотир Цацаров е препратил документите по компетентност до Софийска Градска Прокуратура. Подал е топката. Никой от другите адресати не е реагирал до момента.

 

Ще направи ли проверка Прокуратурата? 

Ще бъдат ли отстранени от длъжност и подведени под отговорност синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова?

Кои са ощетените от тази измама и защо си мълчат? Това са частни и държавни търговски дружества, стотици физически лица също!

 

Защо мълчат БНБ и Асоциация на банките в България? Известно е, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките се попълват именно с вноските на търговските банки в България.

 

Защо мълчат политиците? Десетки държавни предприятия също ще бъдат ощетени от тази гигантска манипулация. (може да видите кои са те в цитирани в началото материал)

Информацията, сигналът и всички приложения са изпратени по е-mail допълнително до над 45 други институции, политически организации, медии, както и до над 20 персонални имейла на журналисти, прависти, политици и обществени личности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5645 |03.02.2018 Викат шефа на ДАНС в парламента заради скандала с община Септември . 2| 5403 |24.01.2018 Борисов иска оставката на шефа на ДАЗД уж заради скандала с дома в Габрово . 0| 3926 |02.01.2018 В. Николов: Хората ще плащат по-скъпата вода до произнасянето на съда . 0| 4232 |25.08.2017 Зам.-министър за скандала в СМГ: Не може директор да разединява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads