Реклама / Ads
0| 3044 |07.06.2022 НОВИНИ

Шаламанов: Ситуацията е различна. Да помогнем с оръжия на Украйна

.
Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. “Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи. Важен е езикът и тонът. Ситуацията е променена и трябва да помогнем с оръжия за Украйна.
 

Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

 

Коментарът му идва на фона на вчерашното заплашително изказване на шефа на руската космическа агенция “Роскосмос” Дмитрий Рогозин, който написа в Twitter, че  руските междуконтинентални балистични ракети “Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане. Повод за коментара му е скандалът с отклонения самолет на руския външен министър Сергей Лавров, който се върна безславно в Москва, след като няколко държави на Балканите, сред които и България отказаха да допуснат летателния апарат във въздушното си пространство по път към Сърбия. 

 

Коментарът на Шаламанов освен това идва и на фона на призива на украинския посланик у нас Виталий Москаленко страната ни да изпрати оръжие на Украйна. Днес премиерът Кирил Петков категорично заяви, че София “е помогнала достатъчно”. 

 

“Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов.

 

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. 

 

“Важен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването й, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

 

По думите му решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията й спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Според него решението не е в никакъв случай ново и не може да бъде променяно със заплаха за използване на сила. 

 

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

 

“Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

 

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. 

 

“Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5194 |03.06.2022 100 дни война в Украйна: Без промяна на ситуацията в Донбас. Руската армия „изобщо не щади хората си“ . 0| 3811 |02.06.2022 Венко Сабрутев, ПП: Искрен Митев каза каква е ситуацията с г-н Копейкин . 0| 3455 |31.05.2022 Даниел Киряков: Управлението се изнерви от ситуацията с украинските бежанци . 0| 6747 |14.05.2022 Британското разузнаване: Ситуацията в Херсон показва провала на Русия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads