Реклама / Ads
0| 3444 |31.05.2022 НОВИНИ

Даниел Киряков: Управлението се изнерви от ситуацията с украинските бежанци

.
Даниел Киряков Източник: стопкадър, БНТ
В последните дни се наблюдава втвърдяване на тона на правителството, което показва, че хората в управлението са изнервени от така създалата се ситуация с украинските бежанци. Това каза пред БНТ експертът по комуникация Даниел Киряков.
 

Според него е налице явен дефицит на комуникация и сътрудничество между отделните институции.

 

„Щом резултатът са празни автобуси на първия ден, значи нещо се е счупило в опитите на държавата да обясни тази кратка програма до 31 май какво следва след нея. Този процес не е просто екселски таблици. Имат ангажименти държавата и местните власти. Има дефицити на комуникация и сътрудничество между отделните институции. Не може само държавната администрация да бъде натоварена, при положение, че има общини по морето, които могат да помогнат с тази интеграция“, заяви той.

 

„В такъв момент думите трябва да са много премерени. Същевременно е странно в деня преди да изтече крайният срок на тази програма да се стига до такива категорични оценки и дори заплахи. И най-неприятното е, че в такова изказване на висш държавен служител се стигна до категоризиране на определена група хора. Интеграцията тече. С малки стъпки, но се опитват организации да организират трудови борси, аз лично съм участвал в няколко от тях. Аз лично видях как хора с висше образование са готови да работят като камериерки, рецепционистки и други длъжности, изискващи по-ниско образование. Няма хленчене и мрънкане“, категоричен е Киряков.

 

Почетният председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин изтъкна, че много хотелиери са в готовност да наемат украински граждани на работа и призова и двете страни да мерят внимателно думите си, за да не се стига до излишно напрежение.

 

„Моите колеги - хотелиерите, първи в Европа подадоха ръка на украинските бежанци, но условието беше да е за три месеца. Тогава никой не е вярвал, че тази война ще продължи толкова. Не е виновна държавата и никой не знаеше, че така ще се случи. От хубавото, знаете - никой не иска да бяга. Имаме глад на работна ръка и можеше не само да им даваме добри хотели и да се чувстват добре, а трябваше да наблегнем върху това. Много са разнообразни хората, които пристигат у нас от Украйна - едните са с висок стандарт, а други - със значително по-нисък, но трябва да си мерим приказките, защото всяка непремерена дума може да предизвика взрив. Има голям интерес от страна на хотелиери и ресторантьори да наемат украински граждани. Следващите дни трябва това да се организира - да останат тези, които искат и да попълним липсващите работни места“, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3300 |29.05.2022 Даниел Лорер: Решени сме да създадем рамка за законови мерки срещу санкционирани по „Магнитски“ . 0| 16316 |23.05.2022 Политологът Даниел Смилов: Имахме премиер, който е бил гален от три папи. Кирил Петков – от един . 0| 3175 |23.05.2022 Ива Митева: Готови сме да излезем от управлението, ако бъде пристъпена червената линия за Северна Македония . 0| 2947 |20.05.2022 Иван Таков: БСП трябва да участва в управлението на София след местните избори догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads