Реклама / Ads
12| 4438 |02.09.2021 НОВИНИ

Шефът на Бюрото за защита се жалва: Местенето в МП било с кампанийна цел

.
Росен Тодоров Източник: стопкадър, Нова телевизия
След като депутатите решиха на първо четене Бюрото за защита на свидетели да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието, „специално“ и „ексклузивно“ по Нова телевизия цъфна шефът на Бюрото главен комисар Росен Тодоров. В национален ефир той се оплака: Местенето в Министерството на правосъдието било с кампанийна цел.
 

По думите му преместването на Бюрото в Министерството на правосъдието създавало напрежение сред служителите. Според Тодоров някои от тях щели дори да напуснат системата.

 

„Каква ще е структурата? Къде ще бъде точно ситуирана? Говори се за отдел, без да е ясно какъв ще е численият му състав. Какви функции ще се изпълняват. Всеки човек, притиснат от нуждите, ако не може да намери препитанието си в структури, в които хората живеят буквално с работата си, нормално е да потърсят препитание на друго място. За съжаление, там където може да се намери адекватно възнаграждение - невинаги са структури от белия бизнес”, обясни той.

 

В Министерството на правосъдието обаче вече са готови с идеи как да управляват и контролират работата на Бюрото.

 

„Генезисът на Бюрото е именно в Министерството на правосъдието. То е било част от Главна дирекция „Охрана” и ще се върне отново там, като ще бъде управлявано от структурите на дирекцията”, заяви зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

 

„Парите за издръжка също ще минат към Главна дирекция „Охрана”. А дали ще има напуснали служители е въпрос на лична преценка. Ако се откажат, ще направим конкурс. Не мисля, че това е притеснително. Достатъчно много служители има ГДО, за да попълни тези липси временно и да поеме отговорността по охрана на свидетели“, смята Демерджиев.

 

От ведомството са категорични - Бюрото за защита ще продължи да бъде елитна охрана на свидетели, а не на една определена институция.

 

„Бюрото за защита на свидетели не е преторианската гвардия на главния прокурор, нито НСО на съдебната власт“, отсече обаче настоящият шеф. По думите му там, където е ситуирано в момента, била една добре структурирана и работеща организация. Тодоров бе категоричен, че мястото на Бюрото наистина си е в прокуратурата, под контрола на Гешев.

 

„Правомощията на Бюрото са ясно разписани в закона. Служителите му не извършват претърсване и изземване по време на акция, поради което идеята тези му функции да отпаднат е несъстоятелна“, смята директорът на структурата.

 

За акцията в Президентството от миналото лято, след която започнаха и масовите антиправителствени протести, шефът на Бюрото коментира:

 

„Пак по посочената функция по охрана и обезпечаване на разследването. В нито един момент не е имало противопоставяне между служителите на НСО и тези на Бюрото по защита. Просто, по двама души на прокурорите, които са изпълнявали разпореждане на съда, е имало охрана за обезпечаване на техните действия в сградата на Президентството. Били са въоръжени, но това е било съгласувано с администрацията на президента.”

 

От администрацията на държавния глава обаче заявиха за Нова телевизия, че подобен въпрос с тях не е бил обсъждан.

 

„Колкото до бюджета на спецзвеното, 9 млн. лв. годишно стигат, но дали се харчат разумно ще каже Агенцията за държавна финансова инспекция, чиято проверка още не е приключила“, коментира още главен комисар Тодоров.

 

23-ма са защитените свидетели към този момент. Част от тях са в програмата, заедно със семействата си. „Ние ги защитаваме до отпадне на необходимостта. Това, че процесът завършва с присъда не означава, че опасността за тези лица отпада. Даже напротив, особено ако не завърши с осъдителна присъда и съответно лицата, срещу които свидетелстват, не попаднат в затвора”, уточни Тодоров.

 

Проверка на Фрог нюз показа как българският модел за работата на Бюрото за защита на свидетелите, подчинено изцяло на главния прокурор Иван Гешев, се оказа тотално различен от този, прилаган в другите европейски страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3169 |01.09.2021 Тодор Байчев: БСП подкрепя връщане на Бюрото по защита на свидетели към Министерството на правосъдието . 6| 3393 |01.09.2021 Прието на първо четене: Бюрото на Гешев минава под шапката на правосъдното министерство . 5| 3803 |01.09.2021 Шефът на „Топлофикация София“ обеща: Столичани няма да останат без парно и топла вода . 2| 3287 |31.08.2021 Шефът на ”Топлофикация”: Няма да има проблем с парното и топлата вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads