Реклама / Ads
3| 4894 |04.11.2021 НОВИНИ

Демерджиев: Доверието към този състав на ВСС е изчерпано. Бяга от вземането на решения

.
Иван Демерджиев
Сегашният състав на Висшия съдебен съвет е с изчерпано доверие. Бяга от вземането на решения чрез различни процедурни хватки, процесуални прийоми. Не разглежда важни искания по същество, а няма орган, който да запълни този образувал се вакуум. Специализирано правосъдие трябва да има, но предметната му дейност да се регулира, за да не е бухалка в нечии ръце. Прокуратурата е сметнала за необходимо да си вземе от Бюрото за защита диван, хладилник...
 

Това заяви пред Българската национална телевизия служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

 

Съдебната реформа е на етап говорене, според Демерджиев. В посока осъществяване обаче не се прави нищо. Прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите на подчинението на правосъдното министерство пък цели да покаже нетърпимост към определени полицейски прояви.

 

"Безконтролната власт трябва да бъде сложена в рамки и съобразно закона", добави Иван Демерджиев.


"В Бюрото за защита работят професионалисти. Но и ръководството трябва да работи така, че никой да не си мисли, че може да погазва закона. Дейностите трябва да са насочени към защита на лица, а не към различни активности, които нямат нищо общо с това", посочи още Демерджиев.

 

По думите му много автомобили са взети от звеното и са пръснати в прокуратурата, а обслужват работата на Бюрото.

 

"Прави ми впечатление нещо - ВСС бяга от вземането на решения с помощта на различни процедурни хватки, процесуални прийоми. Не се разглеждат важните искания по същество. Заобикалят се проблеми, но в същото време няма орган, който да запълни този вакуум и проблемите се трупа. Доверието към този състав на ВСС е изчерпано", категоричен бе Демерджиев.

 

Правосъдният министър бе категоричен - дабатът по темата със Специализираното правосъдие не е в посока закриването му, а реформа.

 

"Трябва да се намери структура, да се регулира предметният обхват така, че специализираното правосъдие да не бъде бухалка в нечии ръце. Министерството на правосъдието предложи тези структури да преминат към апелативните органи, да се проведе дебат по предметната област", коментира още Демерджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3347 |02.11.2021 Министър Демерджиев: Реформите в правосъдието са цената на милиардите по Плана . 14| 3623 |01.11.2021 Изненада! През ноември природният газ у нас ще е два пъти по-евтин от този в ЕС . 18| 4512 |01.11.2021 Лозан Панов: Главният прокурор няма качества да е на този пост. Най-големият гаф на политиците е лакомията . 25| 18600 |11.10.2021 Любомир Аламанов: Има нещо сбъркано в този протестен митинг на пътищните строители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads