Реклама / Ads
3| 3100 |05.06.2023 НОВИНИ

Ивайло Дерменджиев: Властта на главния прокурор е прекалено голяма, това поражда конфликти

.
Източник: Стопкадър: bTV
Аз виждам един лош привкус. Това, което се случва, не може да бъде наречено европейско поведение. За мене тези войни, този проблемен диалог между институциите, е защото властта на главния прокурор е прекалено голяма, затова се получават и конфликти. Това са институции, които работят по различен начин. Така ще бъдат нещата, докато не се променят законите, Конституцията.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев във връзка с войните в прокуратурата.

 

Запитан дали е изненадан, че у нас има паралелно правосъдие, за това, че някъде в един ресторант се решават човешки съдби, Дерменджиев коментира, че това определено е много притеснително.

 

"В тази държава е необходима сигурност. Аз мога да кажа, че у нас липсва категорично правосъдна реформа. Една от причините за буксуването на подобна реформа е, че по някакъв начин хората от изпълнителната власт са оставили тези, които трябва да решават тази реформа, встрани от нея. Имам предвид гражданите. Най-важното е да знаеш дали гражданите са доволни от работата на прокуратурата. Естественият посредник в този процес е адвокатът. Адвокатите най-добре знаят какво куца и какво не е наред в съдебната система", отбеляза председателят на Висшия адвокатски съвет.

 

По думите му адвокатът е човек, който представлява гражданите.

 

"Ние трябва да участваме в правосъдната реформа. Всеки закон, който върви в парламента, се съгласува с Висшия адвокатски съвет. Ние даваме своята роля там, имаме страхотни специалисти, които дават много добри становища. Ние сме подготвили становища по всички законопроекти, въпросът е политиците доколко се съобразяват с тях", категоричен бе Дерменджиев.

 

Той сподели също така, че българинът не осъзнава колко много губи от това, че не сме в Шенген.

 

"Най-малкото - свободата на придвижване. Представете си какво е за стоките и за бизнеса. 10% от националният капитал се увеличава, когато една страна е в пространството на Шенген, сочи статистика. Членството в ЕС и Шенген, еврозоната, без визи за Щатите - има ли ги тези неща налице, всеки българин ще просперира", изтъкна председателят на Висшия адвокатски съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3553 |01.06.2023 Ивайло Мирчев: Какво прави Радев, когато “Възраждане” плюят на парламентарната република? . 12| 3227 |29.05.2023 Ивайло Мирчев: За пореден път сме свидетели как Радев навлиза с коментари в територии отвъд поверената му роля . 13| 3652 |26.05.2023 Проф. Ивайло Дичев: Нужно е да се гласува закон да се пресече публичното разпространяване на записи . 3| 2805 |23.05.2023 Елена Йончева: Трябва Европейската прокуратура да се заеме и с корупцията по високите етажи на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads