Реклама / Ads

 

15| 3143 |24.08.2021 НОВИНИ

Шефът на БНБ: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

.
Димитър Радев Източник: БГНЕС
БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат. Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в комисията „Магнитски”.

 

"На 13 февруари 2018 г. например САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 банката беше обявена в несъстоятелност. Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица, е незначителен в сравнение с кредитното портфолио на банките. Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11,2 млн. лева като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0,017 %. Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%.", обяви Радев.

"Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем свързан със списъка „Магнитски”. Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система.", подчерта Радев.

 

"Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки.", каза още Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3668 |23.08.2021 Шефът на СЗО: Третата доза да се отложи . 1| 2418 |23.08.2021 Шефът на ”Сиела”: Разделянето на изборите ще ни струва два пъти по-скъпо - около 60 млн. повече . 2| 2544 |19.08.2021 Шефът на бюджетната комисия в НС: Актуализация може да има до 3 седмици . 0| 2507 |19.08.2021 Двама министри и шефът на агенцията по горите отговарят в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ