Реклама / Ads
12| 11013 |24.09.2019 НОВИНИ

Шефът на БНР вие на умряло, но не казва за телефона; Президентът маркира темата

.
Това, което нормалните хора очакваха, се случи. Гендира на БНР Светослав Костов се изпусна публично и замириса на запъртък… В отворено писмо той си раздира ризата: клевети са, че съм цензурирал! Използват медийния регулатор да прокарват лични интереси. Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии!
 

Костов иска да мине за храбрец, в краен случай за жертва. Всъщност е зайче, допуснато на трапезата на боата, но като част от менюто... Пише някакви нещица, но не казва най-важното: Кой го е гърчил по телефона заради Силвия Великова в навечерието на протеста срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Кой, бе, Костов?! Дори зайчетата понякога са смели, когато ножа опре в кокала. Колкото до репутацията ти, сам я зачеркна, никой не ти е виновен.

 

На финала на писмото Костов преминава във фалцет: „Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях“.

Хубаво нещо са промените, но странно защо всеки път удобните започват с махане на неудобните. Затова очакваме втора серия с вопъла: Не съм казвал пред Силвия, че са ме заплашвали. Аз съм независим, никой не ми нарежда, а за Иван Гешев дори не съм чувал.

 

Костов имаше шанс да се поизчисти, но го пропиля.

 

В Ню Йорк президентът Румен Радев заявил, че най-голямата заплаха за журналистиката е автоцензурата. Казал го пред български журналисти. Очевидно пред тези, които са заслужили да пътуват с него в правителствения самолет, по списък, спуснат от Президентството.

 

Налага се обаче малка корекция на казаното от държавния глава. Особеност на българската журналистика е, че от трийсетина години е зависима от политици и мафиоти. Или от политико-мафиоти. Преди това 45 години е зависела от генералната линия на партията. Заплахата идва оттам. И не е просто заплаха, а окупация.  Журналистиката ни е окупирана от мутро-политико-олигархо-политици. И не само тя - всичко зависи от тях: бизнеса, правосъдието, културата, обществените поръчки, нивото на корупция, нивото на стандарт, здравеопазването, пътищата, инвестициите, престъпността, туризма, екологията, образованието, цените, кога да целуваме Чичо Сам, кога Дядо Иван, колко да живеем, кога да умрем, местата в гробищата, чадърите на плажа, талончетата на късмета, за кого да гласуваме, работното време на моловете, ТОЛ-системата, модата на прическите, данъците, какво да гледаме по телевизията, МВР-то, службите, качеството на хляба, вносът на домати, опашките на границата, мора по козите и свинете, фалита на банки и пр. Дори тримата големи – председател на НС, президент и премиер - също зависят от мутро-политико-олигархо-политици.

 

„Репортери без граници“ констатирали, че Делян Пеевски притежава и контролира империя от телевизии, вестници (и мрежата за разпространение) и новинарски сайтове. Истината е, че той притежава много повече от това – институциите и държавата, начело с прокуратурата.  

 

Ако президентът Радев и гендира на БНТ Костов бяха отчели този факт, щяха да кажат съвсем други неща. Или щяха да замълчат.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4593 |24.09.2019 Шефът на БНР: Използват СЕМ за проводник на лични интереси и клевети . 1| 4919 |23.09.2019 Самоуби се шефът на ”Дупнишка популярна каса” . 10| 9331 |21.09.2019 Береану: Шефът на БНР е глупав, не става даже за маша на управляващите . 16| 6881 |20.09.2019 Виза Недялкова: Казваш ”главанаци” – не помага, трябва решение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads