Реклама / Ads
5| 2923 |02.12.2021 НОВИНИ

Шефът на ИАЛ: До края на годината може да имаме доставка на детски ваксини

.
Богдан Кирилов Източник: стопкадър, БНТ
Очакваме днес Европейската комисия да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това заяви пред Българската национална телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.
 

„ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка“, обясни той.

 

В момента МЗ провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози.

 

По думите на Кирилов към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината.

 

В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас.

 

„Има информация от ЕС, че доставката е ускорена“, допълни Кирилов.

 

Той бе категоричен, че има достатъчно количества ваксини в България.

 

„Близо 430 000 ваксини на „Янсен“ са поставени от началото на годината, но ваксината на „Пфайзер“ е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози. Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на „Астра Зенека“, като предстои да бъдат унищожени, допълни Богдан Кирилов.

 

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на „Пфайзер“, съобщи Кирилов и напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. Бустерната доза се поставя след шестия месец, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 11212 |02.12.2021 Договорка за коалиция: Шефът на парламента да се сменя всяка година. Първа е Нинова . 11| 3180 |27.11.2021 Експерт: Новините за Омикрон са лоши, но това не е краят на света . 2| 2931 |25.11.2021 Шеф на агенция: До края на годината България ще има хапчета срещу коронавирус . 26| 2968 |24.11.2021 До края на март удължават извънредната епидемична обстановка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads