Реклама / Ads
4| 6590 |02.05.2014 НОВИНИ

Шефът на софийския затвор мълчи за бягството през парното

.
„Има пропуски”, призна зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов по повод избягалите затворници на 30 април.
 

 

„Набелязаха се мерки за бъдещата работа, за подобряване на контрола на охраната, както и за обучението на надзорно-охранителния състав”, посочи още Ангелов, който бе изключително лаконичен в коментара си за бягството. „Има образувано досъдебно производство и искаме да оставим полицията да си върши работата по версиите, по които работим. Поради тази причина умишлено няма да ги коментираме на този етап”, обясни пред bTV зам.-министърът.

 

46-годишният Николай Николов-Шатката, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство, и 48-годишният Хосе Луис Гевара Мартинез, подсъдим за въоръжен грабеж, са избягали към 17:30 часа, а за тяхното бягство в затвора разбират по време на вечерната проверка в 20:30 часа.

 

Двамата мъже обаче са работили на външен обект – като парнаджии, неправомерно, защото единият е чужденец и срещу него все още тече дело и няма влязла в сила присъда, която евентуално да може да намали чрез труда си. При другия пък такава дейност на външен обект е забранена, защото е бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда, което означава, че Шатката би могъл да работи, но само в рамките на затвора, не и извън него.

 

„Затворниците са работили като парнаджии в парното отделение на затвора, което е позволено от закона”, заяви обаче зам.-министърът на правосъдието. „След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им”, допълни той и уточни, че в момента тече и проверка на основанието.

 

По думите на директора на Софийския затвор Петър Кръстев, Николай Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а гватемалският гражданин от 2013 г. Директорът потвърди, че непрекъснатият режим на работа на апаратурата е изисквал непрекъснато наблюдение, поради което двамата работници спят в парниковите отделения.

 

Той не отговори дали помещението, в което са били, е имало коридори, вентилационни шахти или други места, от които има възможност двамата да се измъкнат.

 

„Информацията, която се изнася относно прокопани тунели, е в сферата на Граф Монте Кристо”, коментира само зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Зам.-министърът увери, че е образувана и вътрешна проверка, която има за цел да установи дали двамата избягали затворници са имали вътрешни помагачи.

„Ако има такива помагачи, ще бъдем много жестоки", обеща той и гарантира, че те ще понесат съответното дисциплинарно наказание или наказателна отговорност при доказване на съпричастност. На този етап обаче не може да бъде казано дали такива е имало, уточни Ангелов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5594 |01.05.2014 Шок в самолет: пътник се затвори с бомба в тоалетната . 8| 7598 |01.05.2014 Бягство от затвора в бг вариант - за първи път от години . 9| 8345 |01.05.2014 Тревога: Издирват бегълци от Софийския затвор . 1| 5603 |29.04.2014 Фрог научи: Затворници учат и готвят за Деня на Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads