Реклама / Ads
21| 3585 |07.02.2022 НОВИНИ

Шефката на ЕК: Русия използва газа като оръжие

.
40% от доставките на газ в Европа идват от Русия. В хранилищата обаче има 10% по-малко газ от обичайното за това време на годината. Все повече признаци показват, че Кремъл използва доставките на синьо гориво като средство за упражняване на политически натиск.
 

Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Думите й идват на фона на растящото напрежение между Запада и Русия заради кризата с Украйна. Опасенията са, че Москва планира нападение, след като струпа над 100 хил. военни по границата с Киев.

 

Спекулациите, че Русия използва газовата криза като геополитическо оръжие не са от вчера. На фона на енергийната криза в Европа и намалените доставки на газ експерти посочиха, че зад случващото се стои именно Кремъл, а основната причина е натиск да се даде зелена светлина на проекта “Северен поток - 2”, който да заобиколи Украйна при доставките на газ. 

 

"Европа внася 90 процента от своя газ и повече от 40 процента от тях идват от Русия. Въпреки рекордните цени и огромното търсене, очевидно Москва няма никакъв интерес да увеличи доставките си за нас. Това е много странен начин на правене на бизнес от страна на Газпром", посочи фон дер Лайен. 

 

"Работим усилено за разширяване на възобновяемите енергийни източници - от слънчева през вятърна енергия до водород. Ето защо "Зелената сделка" е нашата най-важна застраховка срещу бъдещи увеличения на цените на електроенергията. Всеки киловатчас електроенергия, който Европа произвежда от слънце, вятър, вода и биомасата ни прави по-независими от руския газ", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, предават от БНТ.


Високопоставени представители на ЕС и САЩ разговарят днес във Вашингтон за увеличаване на доставките на втечнен газ. Освен с Вашингтон, Брюксел води разговори и с други производители като Норвегия, Катар и Азербайджан за повече доставки на газ за ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3626 |07.02.2022 Мартин Димитров: Предвид действията на Русия, газохранилището ни в Чирен трябва да е пълно . 63| 3158 |07.02.2022 НАТО праща военни в 4 държави, ако Русия остави частите си в Беларус . 29| 3289 |06.02.2022 Reuters: Русия има 70% готовност да нахлуе в Украйна . 7| 3186 |04.02.2022 След забраната в Русия: Европейският съвет за радио и телевизия защити Deutsche Welle

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads