Реклама / Ads
0| 3030 |02.04.2022 НОВИНИ

Шефският пост за БНБ няма да е препъникамъкът за коалицията, смята Каримански

.
Шефското място в Българската народна банка няма да се окаже препъникамъкът, който да обърне каруцата на управляващата коалиция, категорично заяви един от кандидатите за поста - Любомир Каримански от “Има такъв народ”.
 

Спекулациите, че това ще се окаже проблем за четирите партии в изпълнителната власт се появиха заради двете кандидатури за управител на БНБ - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” и Каримански от ИТН. Така на практика се получава разделение, тъй като четирите формации не са единодушни по темата, а управителят на БНБ ще бъде избран с гласовете на опозицията. Партиите обаче смятат, че в това няма нищо обезпокоително и по този начин изборът ще е прозрачен. 

 

Вчера от ГЕРБ с трибунка в Народното събрание изразиха съмнения относно образователната степен на един от кандидатите - Андрей Гюров. Според тях има проблем с дисертацията на депутата от ПП. Минути след брифинга на Борисовите народни представители, Гюров обясни - защитил е дисертацията си във Виенския университет, а после е допълнил труда си. Оригиналът е изискан от образователната институция в австрийската столица и ще бъде предоставен, за да няма спекулации. 

 

Каримански не коментира опонента си в надпреварата за шефския пост в БНБ. Засега се е фокусирал за това какви послания и как да разкрие потенциала на БНБ.

 

“Когато говорим за БНБ, трябва да се отъждествява банката със знамето, с трикольора на страната, а не с партийните краски. Иначе всяко едно друго решение без гласуване означава неуважение към една 140 годишна история на банката”, каза Каримански. 

 

"Аз чух всевъзможни гласове, че ще се направи всичко възможно, за да не бъда управител на БНБ", отсече Каримански. След като се уточнят всички детайли в процеса на документите, следва докладът на бюджетната комисия в парламента и ще бъде внесен в зала. До две седмици може да бъде избран новият управител на БНБ.  

 

Каримански увери, че ще се стреми България да влезе в Еврозоната до 2024 г., ако стане управител на БНБ, но не на всяка цена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6226 |01.04.2022 Няма да бъдат бити и влачени полицаите и надзирателите в палатките, но и баничка да не чакат . 0| 3210 |01.04.2022 Медведев: Русия няма да изнася продоволствие за неприятелски държави, няма и да купува . 0| 14118 |01.04.2022 „Нямам време да се справя с всички предатели“: Зеленски уволни двама висши генерали . 0| 3411 |01.04.2022 Русия: Действията на ЕС няма да останат без отговор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads