Реклама / Ads
5| 3509 |04.01.2021 НОВИНИ

Школите по изкуства плашат с протест. Искат да отворят врати

.
Школите по изкуства настояват незабавно да бъде преразгледана заповедта на здравните власти, с която се забранява дейността им. Според дейците затварянето им е пагубно за изкуството в България, както и за физическото и психическото здраве на хората в цялата страна. Танцовите школи плащат и с протест.
 

Това се посочва в отворено писмо на Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и Сдружението на танцовите дейци (СТД). 


Петиция върви и в интеренет. 


Според организациите от рестрикциите най-много страдат децата, които са лишени от физическа активност. 


Ето и част от позицията:


Ние сме хората, които:


имаме изградени ясни противоепидемични правила, които спазваме стриктно, както и липса на смесване на потоци и работа с голям брой потребители;

оборудвахме залите и помещенията си според изискванията на МЗ за хигиена, дезинфекция и грижа за здравето;

при нас посещенията са контролирани, без смесване на потоци, с учащи се и клиенти, които идват в добро здраве;

изградихме графици с редуциране на груповите занимания. Много от нас работят индивидуално със своите потребители;

при нас се идва по желание, а не насила! Ние нямаме задължителен характер и това е ценното, което ни отделя от рисковия сектор, защото никой, който не се чувства добре няма да посети зала за танци, спорт или фитнес;

се грижим за ФИЗИЧЕСКОТО, ПСИХИЧЕСКОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ на нацията.

Възникват недоразумения в Заповед №РД-01-677/25.11.2020, изменена и допълнена със Заповед №РД-01-718/18.12.2020 г, където в т.4 и в т. 7 има противоречия. С последното изменение на т.4 , което позволява да се работи с деца до 4 клас, означава ли че всички занятия, организирани от юридически и физически лица могат да бъдат възстановени за деца до 4 клас?


Настоящите заповеди не забраняват дейности с лица над 18 години при спазване на противоепидемичните мерки, но в различните градове служителите на РЗИ я тълкуват по различен начин и това е повод за назряване на напрежение и двусмислие в следствие на издадената от Министерството на здравеопазването заповед, позовавайки се на един и същи текст! Има колеги, които са със забрана да работят вече втори месец и никой не може да ни гарантира и посочи кога ще възобновим дейността си, макар и поетапно!


За съжаление голяма част от браншът не може по никакъв начин да се възползва от предложените финансови мерки, защото те не са съобразени със спецификата на работата ни. След три поредни писма и опити за контакт с отговорните институции до момента не ни беше обърнато внимание. При липсата на диалог, ще пристъпим към активни протестни действия след 04 януари, 2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5566 |28.10.2020 Собственици на образователни центрове плашат: Ще спрем да плащаме данъци и осигуровки . 6| 4383 |26.10.2020 И пожарникарите плашат с протест . 11| 4039 |26.10.2020 Собственици на затворени барове искат държавни компенсации. Плашат с протест . 6| 4454 |24.10.2020 Земеделци плашат с блокади, нямат вода за поливане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads