Реклама / Ads
3| 2760 |20.10.2022 НОВИНИ

Шолц обяви Германия за ”освободена” от зависимостта от руския газ

.
”Освободихме се от зависимостта и сме добре подготвени за предстоящата зима“.”Взимаме предпазни мерки и не се оставяме да бъдем сплашени“. Това каза в реч пред депутатите в Бундестага канцлерът на ФРГ Олаф Шолц.
 

Освен това, продължи Шолц, Путин използва глада и енергията като оръжия. "Тази Русия на Путин вече не е надежден търговски партньор. Той се надяваше да успее да ни изнудва, като спре подаването на газ. Но той направи грешка и там (....)

 

Заедно ще преживеем зимата. Газ тече от Франция към Германия за първи път от седмица, ВПГ терминалите се разширяват бързо, има нови договори за доставка, временното продължаване на експлоатацията на ядрените централи и временното връщане към въглищата оказва влияние. И въпреки тези решения правителството остава твърдо в декларираните от нас цели за климата“, подчерта още германският канцлер.

 

Шолц е "изключително благодарен" за усилията, положени от много граждани за пестене на енергия.

 

Високите цени на енергията все пак са "тест". Затова е ясно: "Цените трябва да паднат". Дискусиите по този въпрос са тема на предстоящата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел този следобед. Тя ще се съсредоточи по-специално върху енергийни въпроси, като спорното искане за таван на цената на газа. Шолц предупреди за рисковете от подобно ограничение на цените. "Въпреки това, политически определената горна граница на цените винаги носи риск производителите след това да продадат продукта си другаде – и в крайна сметка ние, европейците, няма да получим повече газ, а по-малко“, обясни лидерът на кабинета в Берлин.

 

Шолц подчерта, че ЕС трябва да се координира тясно с други големи потребители на газ като Япония и Корея, "за да не се конкурираме помежду си". В същото време трябва да се обсъди и разумна цена с производителите. "Убеден съм, че страни като САЩ, Канада и Норвегия, които са солидарни с Украйна, имат интерес енергията да не стане недостъпна за Европа“, каза той.

 

Той нарече руския "терор от бомби и ракети" "акт на отчаяние - точно като мобилизирането на мъже за войната". Украйна ще се защити успешно. "И ние ще ги подкрепяме – докато е необходимо“. За тази цел Германия ще обучи пълна украинска бригада с до 5000 войници до пролетта, обяви Шолц.

 

По думите му руският президент Владимир Путин грубо и безотговорно заплашва света с използването на ядрени оръжия. "Той иска да посее страх, да раздели и сплаши. Той спекулира с нашата слабост. Но греши. Ние не сме слаби  Нашите глобални съюзи са по-силни и по-живи от всякога. Путин няма да постигне военните си цели“, категоричен бе Шолц.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2784 |19.10.2022 Германия дава на пълнолетни да купуват до 20 грама марихуана . 0| 2770 |19.10.2022 Украйна обяви Чечения за окупирана от Русия територия . 2| 3755 |15.10.2022 Олаф Шолц: ПЕС е готова да спечели следващите европейски избори и огромната заслуга за това е на Сергей Станишев . 17| 24282 |15.10.2022 Проф. Янакиев: ГЕРБ не успяха да върнат на бял кон Бойко Борисов, затова се обявиха като евроатлантици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads