Реклама / Ads
24| 5526 |09.11.2020 НОВИНИ

Ще доведе ли до международна изолация за България блокирането на Скопие?

.
Зоран Заев, премиер на Република Северна Македония
Затварянето на вратата към ЕС за Северна Македония може да постави България в международна изолация. Подобен ход работи изцяло в полза на македонизма и генерира сериозни антибългарски настроения в югозападната ни съседка. Компрометират се собственият ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани към блока.
 

Това коментира пред Българското национално радио дипломатът Любомир Кючуков.

Думите му идват след поредната страница в сагата за отношенията между България и Република Северна Македония, които през последните седмици се обтягат все повече. И двете страни си разменят взаимни обвинения за неспазване на Договора за добросъседство, а преди дни София заяви, че ще блокира стартирането на преговори за присъединяването на Скопие към ЕС.

 

"Боя се, че ситуацията е блокирана - както по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ), а за съжаление и на Албания, така и от гледна точка на двустранните отношения, което е негативен елемент”, посочи още Кючуков.

 

По думите му в двустранните отношения няма разбирателство, защото те са функция на политическото говорене, а диалогът е изключително затруднен.

 

"Гърция се опитва да докаже, че между нея и РСМ няма нищо общо, а ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо, затова при нас това е въпрос на процес, защото става дума за съзнанието на хората”, коментира ощ дипломатът.

 

Проблемите на Гърция според него приключват с подписването на договора с РСМ, а решаването на проблемите между България и Северна Македония започват с подписването на договора и на неговата основа:

 

"Това е договор, който дава основата, защото без него България нямаше да има дори никаква възможност да постави въпроса в ЕС", допълни още Кючуков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4603 |27.10.2020 Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа е в самоизолация /видео/ . 6| 4337 |27.10.2020 Бунтът срещу COVID-19 мерките в Италия доведе до сблъсъци с полицията . 6| 6745 |19.10.2020 Д-р Джафер: Новият бюджет ще доведе до фалити на малките общински болници . 2| 5006 |16.10.2020 Българи замесени с международна група за пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads