Реклама / Ads
6| 6725 |19.10.2020 НОВИНИ

Д-р Джафер: Новият бюджет ще доведе до фалити на малките общински болници

.
д-р Нигяр Джафер Източник: БГНЕС
Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници, до пълно изтощение на областните болници. Това коментира по БНР д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на здравната комисия предлаганите промени в проектобюджета на Здравната каса.
 

По думите на д-р Джафер през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което е нонсенс и противоречи на нормативната уредба, и така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

 

Предложеният бюджет на НЗОК за следващата година е един очакван бюджет, но действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 милиона лева в повече през последните 4 години.


Очаква се Националната здравноосигурителна каса да получи увеличение в бюджета с около 340 млн. лева в повече. Това са предварителните разчети.


„Макар че, премиерът обяви преди дни, че увеличението за здраве ще бъде с 460 милиона лева, в неофициално коментирания бюджет сумата е около 310-340 милиона лева повече“ - припомни д-р Джафер.


По думите ѝ сме в безпрецедентна криза и парите за здраве трябва разумно да се контролират: „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 милиарда лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани".

"Здравният министър посочи, че нараства и броят на здравно неосигурените лица и заради корона кризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет, касата спести много средства. Към настоящия момент в НЗОК има икономии по всички пера" - това поясни още д-р Джафер.

 

„На фона на Covid кризата този бюджет ще задълбочи проблемите. Там само дето не са изредени болниците, които ще получават средства за пандемията – а те са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият.

 

Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК, този дисбаланс доведе до фалит на болници, с този бюджет и не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна.“Това коментира още Нигяр Джафер.


Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има подобни проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването .

Според д - р Джафер личните лекари трябва да отпускат PCR- тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се отпускат не от здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8356 |04.10.2020 Новият лъч на метрото протече, а преградите не работят . 6| 7606 |02.10.2020 Мартин Димитров за Сачева: Да представяш бюджетната рамка като “инвестиция в образование” е абсолютен фейк . 14| 6039 |18.09.2020 Корнелия Нинова: Новият дълг - всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари . 9| 5828 |14.09.2020 ”Сега”: Бюджетът на спецбюрото за защита скача с милиони от година на година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads