Реклама / Ads
4| 5396 |06.12.2023 НОВИНИ

Ще има ли детска болница? Доскорошни партньори се хванаха за гушите /обновена/

.
Мине се не мине време и казусът с все още несъществуващата национална детска болница отново излиза на дневен ред. В момента напрежение има между доскорошни партньори - общественият съвет за изграждането на национална педиатрия и Фондация "Даная", която стана факт съвсем наскоро и си постави за цел именно това - детската болница да стане факт. 
 

Според Фондация "Даная" общественият съвет не върши нищо, той е "смокиново листо", а освен това е взел спорно решение да отстрани проф. Елена Пеева като директор на Здравната инвестиционна компания. Нейният пост бе поет от Николай Борисов - бившия директор на "Бул Био", която се занимава с производството на БЦЖ ваксини. 


"Мотивът е, че проф. Пенева не се справя добре с работата. В същото време той е освободен като управител на “Бул Био” заради забавяне на ремонтни дейности Три години този човек го няма и изведнъж разбираме, че той е новия изпълнителен директор”, посочи Кремена Кунева от Фондация "Даная" в началото на декември, според която Николай Борисов няма компетенциите да оглави компанията, която трябва да се занимае с изграждането на детска болница.


"Проф. Пенева и екипът, с който тя е работила, са били експертен буфер за политическите решения, за да ги направи възможни и да направи проекта за национална детска болница възможен", обясни днес пред bTV Надежда Цекулова, член на обществения съвет за изграждането на националната педиатрия. 


Едно от първите решения на Николай Борисов е да обяви обществена поръчка за 4 млн. лева за събаряне на постройките в терена в Горна Баня. Кремена Кунева посочи, че няма анализ дали този терен е най-подходящ. 


"След като служебното правителство встъпи в длъжност, беше спряна една обществена поръчка за анализ на петте терена, беше определен служебно такъв. Запознах се с доклад на здравната инвестиционна компания, описани са характеристиките на всички пет терена и всеки от тях има определени недостатъци, които рискуват да загубят много време. Препоръката е да се търсят терени, които не са собственост на Министерство на здравеопазването. Този е единственият подходящ. Случило се е това, че има политическо решение държавата да не търси сред другите си собствености. Защо и как - никой не знае. Но негласното споразумение в обществения съвет бе, че е изминат много път от това решение насам и ние няма да го атакуваме", обясни Цекулова. 


Кремена Кунева от Фондация "Даная" категорично счита, че общественият съвет не е полезен с нищо, но не желае той да бъде премахнат. От фондацията искат да се изгради публично-честно партньорство с обществен фонд под формата на договор между фондацията и държавата, без никаква печалба или дивиденти, да възложат анализите на правилните хора, да осъществяват надзор. 


"Добрата практика, когато става въпрос за такъв тип партньорства, е да се направи обществена поръчка, за да може всяка организация да изложи възможностите си и проектите си и да се избере. Предстои да сключим Меморандум за сътрудничество с румънската организация, която построи своя детска болница на 9 етажа", обясни Кунева. 


"Съгласна съм с критиките на фондацията за начина, по който бе сформиран този обществен съвет и правомощията, които му бяха вменени. Той не трябва да е коректив. Можем чрез лостове за достъп до обществена информация да предлогаме решения, да повдигаме въпроси. Здравното министерство прави всичко възможно, за да саботира отношенията си с този обществен съвет", обясни Надежда Цекулова. 


"Призиви за ускоряване на процеса на всяка цена не можем да ги подкрепим с чисто сърце", категорично заяви Цекулова. 

 

Прогнозата на всички експерти са за срок между 4 и 6 години. Ако всички стъпки се изпълняват, както трябва – това са сроковете, в които нещата ще се случат, ние ще прережем ленти и ще влязат лекари, посочи още Цекулова.

 

"Министерството трябва да си създаде концепция какво ще прави с прехвърлянето на съществуващите детски клиники в бъдещата Национална детска болница. Нямаме концепция, а тя трябва да се създава паралелно със строежа на сградата. Критично необходимо е да се работи по политиката за кадрите. В болницата трябва да работят конкретен брой хора и конкретни специалисти. МЗ трябва да се погрижи тези специалисти да съществуват. Какво правим, ако не работим по кадровата политика?“, посочи още Цекулова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4249 |06.12.2023 Обединеното кралство наложи нови санкции на лица и групи, финансиращи военната машина на Путин . 19| 4631 |06.12.2023 Министър Тагарев след ветото на Радев: БТР-ите не са използвани от 80-те години насам, армията не е проявила интерес към тях . 3| 5816 |06.12.2023 Италия се оттегля от споразумението с Китай за “Един пояс, един път” . 2| 4407 |06.12.2023 Петър Величков: Планът на Изпълкома е Михайлов да остане начело на БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads