Реклама / Ads
1| 2698 |23.08.2023 НОВИНИ

Ще има ли хаос с машините на местния вот и какви са решенията?

.
Задава ли се хаос на предстоящите в края на октомври местни избори? Експерти предупреждават, че все още има много въпроси без отговор, а обществената поръчка за машините все още не е обявена. За предстоящия местен вот за машините няма да се пише нов софтуер, а ще бъде надграден сегашния.
 

От ЦИК още не са търсили “Сиела норма”, но са провели предварителни разговори с производителя на машините “Смартматик” за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на този месец.


Шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов отново заяви пред bTV, че е против машинното гласуване. Опонира му шефът на "Сиела норма" - Веселин Тодоров, който бе категоричен, че машините са полезни. 


Тодоров предложи още хартиените бюлетини да не бъдат забранени, а да се автоматизират. Това би могло да стане чрез скенер в урната, който ще осчетоводява резултатите. 


"Това би било възможно в бъдеще и не виждам защо някой би бил против. Да, ще бъде инвестиция, но еднократна", обясни Тодоров. 


Константинов предупреди, че гласуването би било изключително сложно, тъй като на места вотът ще е с пет различни бюлетини -  за кмет на община, общински съветници, кмет на район, а в София, Пловдив и Варна - и за кметове на кметства. Ще има и бюлетина за преференциите. 


"Има различна уседналост. Какво ще правим с тези хора? Ще им дадем една карта, за да влязат и да гласуват за каквото си искат или ще ограничим възможността на избирателите?", попита Константинов. 


Тодоров предложи решение, което не нарушава тайната на вота. 


"Хората, които ще гласуват ограничено, са малко. СИК би трявлало да следи това и при гласуването на хартия. При машините член на тази комисия може да застане до избирателя и да контролира в кои избори ще участва така, както на хартия контролират коя бюлетина да му дадат и коя не. Ако има различни карти, хората ще станат като фокусници. Първият екран, когато се избира в кои избори да участват гражданите , не представлява тайна на вота", обясни Тодоров.


Той посочи, че трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2481 |22.08.2023 ”Сиела норма”: Софтуерът на машините за гласуване за местния вот трябва да бъде доразработен . 0| 2615 |21.08.2023 Местният вот ще е най-сложният досега, а въпросите без отговор са много . 2| 2835 |14.08.2023 За местния вот ЦИК поиска от ”Информационно обслужване” данни за секциите с машинно гласуване . 10| 2672 |14.08.2023 Безмилостната битка за местния вот: Отцепници и местни лидери раждат партии на конвейер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads