Реклама / Ads
0| 5001 |29.07.2015 НОВИНИ

Ще има нови цени на тока, повторното отлагане е невъзможно

.
Ще има нови цени на тока. Законът не позволява второ отлагане на по-високите цени на тока, затова няма как да се изпълни искането на бизнеса и синдикатите. Това заяви вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод протестите, които готвят днес работодатели и работници.
 

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че според неговите изчисления не би трябвало да има поскъпване на електроенергията от 1 август. Очаква се над 1000 фирми да протестират срещу проекта на КЕВР за повишение на цената на тока от идния месец с 15 - 20%. Бизнесът и синдикатите настояват решението за цената на електроенергията да се отложи за 2016 г. Но според КЕВР ценовият период за електрическата енергия, приключващ на 30 юни, може да бъде удължен само с месец, което вече е направено. "На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август, отсече вчера председателят на комисията Иван Иванов. Той обеща тогава подробно да обясни какви са промените и до какви ефекти ще доведат те. От изявлението му стана ясно, че регулаторът изключва всякаква възможност да се запазят досегашните цени, пише в. Сега.

 

Иванов съобщи, че е имал работна среща на комисията с енергийния министър Теменужка Петкова и част от нейния екип, но подчерта, че нито му е оказван натиск от управляващите, нито би се поддал. Междувременно премиерът Бойко Борисов в характерния си стил коментира, че КЕВР, разбира се, е независима комисия и си има методика за изчисляване на цените, но че той лично не вижда причини за поскъпване сега. На откриването на пречиствателна станция в Луковит той обясни на медиите, че през последния месец са предприети мерки като задължението всички производители на електроенергия да внасят ежемесечно 5% от приходите си в специален фонд и с тях да се покриват разходите на НЕК за преференциалните тарифи. По повод на протестите срещу поскъпването днес премиерът каза, че всеки има право да протестира колкото си иска.

 

Той пак се върна на болната си тема за протестите от 2013 г., които доведоха до оставката му, като обясни, че тези събития са довели до 10 млрд. лв. загуби за държавата и до спиране на всички еврофондове. "Сега в бизнеса отиват милиарди вследствие на разплащането по европейските програми", каза още Борисов. Също вчера стана ясно, че оценката за състоянието на енергетиката ще закъснее, тъй като парламентът отново удължи срока за работа на временната анкетната комисия. Председателят на комисията Валери Симеонов настоя за повече време, като обясни, че още не са събрани данни за топлофикационните дружества. Според Симеонов и сега могат да се изнесат данни за останалите сектори, включително за ВЕИ-тата. Той посочи, че в четвъртък на открито заседание комисията ще огласи направените до момента изводи.

 

В очакване на новите тарифи от 1 август ЕРП-тата обявиха, че започват извънредно засичане на електромерите. Абонатите могат и сами да отчетат показанията, съобщиха от ЧЕЗ и ЕВН. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството. Отчетниците ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни - на 1 и 2 август, съобщиха от ЧЕЗ. Юлските сметки за ток ще са доста високи заради рекордното потребление на електроенергия. Вчера между 13.00 и 14.00 ч. е отчетена най-високата консумация за последните 15 години, съобщи Електроенергийният системен оператор. Досега рекордът бе през 2012 г. - 4 858 мегавата, а вчера потреблението е било с 20 мегавата повече. На 21 юли към 14 ч. товарът на системата е достигнал 5 018 мегавата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7104 |26.07.2015 Горчева пред Фрог: Продавците на Сталиновия и Лениновия лик да фалират! . 0| 6193 |24.07.2015 Ген. Атанасов: ДПС действа по-далновидно от БСП за съдебната реформа . 0| 9003 |20.07.2015 В. Димитров: Новият шеф на БНБ ще се види в чудо . 0| 4619 |19.07.2015 Държавата отпуска 11 млн. лв. за нови книги в библиотеките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads