Реклама / Ads
5| 2996 |26.11.2021 НОВИНИ

ЕС ще използва механизма ”аварийна спирачка” при пътуванията заради новия COVID щам

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за ”аварийна спирачка”, ограничаващ пътуванията, за да спре разпространението на новооткрития вариант на Covid-19 от Южна Африка и нейните страни съседки. Това обяви в ”Туитър” председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
 

Комисията "ще предложи, в тясна координация с държавите членки, да активира аварийната спирачка, за да спре въздушното пътуване от южноафрикански регион поради варианта B.1.1.529, който е повод за безпокойство", написа тя.

 

Малко след изявлението й Германия обяви, че ще забрани повечето пътувания от Южна Африка, за да спре разпространението на новия вариант с голям брой мутации. Това бе обявено от изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан.

 

Новите правила, които започват да действат от петък вечерта, ще засегнат Южна Африка и "вероятно съседните държави", заяви Шпан, като влизането ще бъде разрешено само на германски граждани. Те трябва да се поставят под карантина 14 дни след пристигането си, дори и да са ваксинирани.

 

"Последното нещо, от което се нуждаем сега, е да влезе нов вариант, който да предизвика още повече проблеми", каза Шпан.

 

Италия също заяви, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, поради опасения от новия вариант на коронавирус.

 

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че учените проучват новия вариант B.1.1.529, "а междувременно ще следваме пътя на максималната предпазливост".

 

Европейските фондови пазари се сринаха с повече от 3% в началото на търговията днес заради опасенията от новия вариант на Covid-19. Лондон, Франкфурт и Париж потънаха след резките загуби на азиатските акции и цените на петрола.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4216 |24.11.2021 Васко Тодоров: Кметът на София откри неизползваем мост между ”Люлин” и Западния парк . 7| 2978 |13.11.2021 Росица Матева: Само сертифицирани машини ще се използват на изборите . 3| 2874 |02.11.2021 МЗ решава кой тест ще бъде използван за учениците . 3| 3319 |29.10.2021 ЕП съди ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads