Реклама / Ads
7| 3121 |04.10.2022 НОВИНИ

Ще използва ли Путин ядрено оръжие наистина? Какво казват заплахите на Кремъл?

.
Руският президент Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила в света, многократно предупреди Запада, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор. Ще използва ли Путин ядрени оръжия, колко такива оръжия командва и как биха могли да отговорят Съединените американски щати и водения от САЩ военен съюз НАТО?
 

Всичко много зависи от това как Путин възприема заплахата за руската държава и своето управление. Руският президент представя войната в Украйна като екзистенциална битка между Русия и Запада, който според него иска да унищожи Федерацията и да грабне контрола над нейните огромни природни ресурси. Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато каза, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. И докато някои на Запад все още се съмняват, САЩ приема тази заплаха сериозно, пишат от агенция "Ройтерс".


След новината за анексирането на около 18% от територията на Украйна след референдумите, пространството за ядрени заплахи се увеличава. Причината - Путин може да приеме всяка атака срещу тези територии като атака срещу самата Русия. 


Ядрената доктрина на Русия допуска ядрен удар след "агресия срещу Руската федерация с конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата". Много руснаци живеят на украинска територия, която Путин обяви за руска, и нарушаването на ядреното табу след Втората световна война не би променило непременно тактическата ситуация на място.


"В момента той блъфира. Но какво ще се случи след седмица или месец е трудно да се каже – когато той разбере, че войната е загубена.“, каза Юрий Фьодоров, военен анализатор от Прага.


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза пред CBS, че заплахите на Путин трябва да се приемат много сериозно предвид всичко, което е заложено на карта. Бърнс обаче каза, че американското разузнаване не разполага с "практически доказателства", че Путин се движи към скорошно използване на тактически ядрени оръжия.


Тактическите ядрени оръжия са по същество ядрени оръжия, използвани на бойното поле за "тактически" цели и които са много по-малко мощни от големите бомби, които биха били необходими за унищожаването на големи градове като Москва, Вашингтон или Лондон.


Такива оръжия могат да бъдат изхвърляни от самолети, стреляни по ракети от земята, кораби или подводници или взривявани от сухопътни сили.


Въпреки че Русия разполага със специализирани ядрени сили, обучени да се бият на такова апокалиптично бойно поле, не е ясно как нейната армия от редовни войски, наемници, наборни резервисти и местни милиции ще се справят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3734 |04.10.2022 Зеленски отсече: Няма да има преговори с Путин . 10| 3299 |03.10.2022 Бивш шеф на ЦРУ: САЩ и съюзниците им ще унищожат руските сили в Украйна, ако Путин използва ядрено оръжие . 2| 3051 |03.10.2022 Социолог: ПП минира т.нар. евроатлантическа коалиция. Използва реториката на ГЕРБ – „Ние ставаме опозиция, оправяйте се!“ . 11| 17597 |03.10.2022 Шефът на украинското разузнаване: В ход е свалянето на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads